Blog: Tablets understøtter undervisning på Frederiksberg





I de senere år har tablets gjort deres indtog i danskernes hjem med lynets hast, og mange børn bruger tablets hver eneste dag. Mange kommuner har også indkøbt tablets til deres skoleelever – dog med varierende succes til følge. For projektet på Søndermarkskolen var det vigtigt, at tablets blev et motiverende læringsværktøj og ikke et forstyrrende element. En af teserne var, at for at få succes med tabletbaseret undervisning var det afgørende, at lærerne kunne styre undervisningen i klassen. Det betyder, at man undgår de forstyrrelser af eleven, som en internetforbindelse og en tablet kan skabe.

Sådan fungerer det
Dell leverede 75 topmoderne Dell Venue 11 Pro tablets med både tastatur og trykfølsom digital pen, som kan bruges både som normale bærbare computere og til mere kreativ tegning, skrivning og grafik. Med hjælp af tredjeparts-software kan læreren åbne dokumenter, hjemmesider og applikationer på elevernes tablets og samtidig fjerne adgang til YouTube og Facebook, når det er nødvendigt.

Læreren har en tablet med tastatur, og det samme har alle elever i klassen. Læreren kan planlægge undervisningen med forskelligt digitalt materiale og styre, hvilket indhold der vises på elevernes tablets og på storskærmen i klasseværelset. Skolen kan opdatere og udrulle programmer til alle tablets, og skolen kan regulere elevernes internetbrug.

Eleverne kan tegne, pege, røre, taste og skrive på deres tablets, og de kan splitte skærmen op, så de f.eks. kan læse og skrive samtidig. Alle tablets er klar til hurtig opstart, når undervisningen starter (hvis eleverne  har glemt at oplade, har man muligheden for at skifte til et opladt batteri). Når skoledagen er slut, pakker eleverne deres tablets ned i skoletaskerne, så de kan arbejde på dem derhjemme og tage dem med til næste skoledag. Da tabletten også er en hybrid bærbar computer, kan eleverne bruge kendte programmer som Office-pakken og gemme deres skolearbejde i skyen.

Det er spændende, når nye alliancer kan igangsætte projekter, der gør os alle klogere på, hvordan it med fordel kan integreres i den danske folkeskole. Frederiksberg Kommune har glædeligt konkluderet, at individuelle tablets understøtter undervisningen positivt, hvis man gør sig umage med at følge projektet til dørs og gennemtænke valget af hardware og software.

Man kan læse meget mere om projektet i Bent B. Andresens DPU-rapport. Hør også lærenes og elevernes egne positive erfaringer her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>