Ekspert: Mystiske rulninger ender sjældent i forlis

De mystiske såkaldte parametriske rulninger, som på få øjeblikke kan få et skib til at krænge voldsomt, er primært et problem for skibets last – og ikke en trussel mod hele skibets sikkerhed.

Det forklarer professor Jørgen Juncher Jensen fra DTU Mekanik i forbindelse med havarirapporten om containerskibet Svendborg Mærsk, som måske blev ramt af fænomenet, da det krængede 41 grader og tabte 517 containere i Biscayen i en orkan.

»Det er indbygget i fænomenet, at de voldsomme rulninger dæmpes af modsat rettede kræfter, så det er altså ikke noget, der bare accelererer og bliver voldsommere og voldsommere,« siger han.

Han tilføjer, at han aldrig har hørt om forlis som følge af parametriske resonans.

»De fleste skibsforlis skyldes kollision, grundstødning eller brand – og ikke hårdt vejr,« siger han og tilføjer, at det også bagefter er svært at konstatere, om der var tale om parametrisk resonans eller voldsomme og skæve søer.

Kort fortalt er parametrisk resonans en bevægelse i en retning, der ikke er påvirket direkte af kræfter eller momenter. Selv om skibet sejler nydeligt op imod bølgerne, kan der altså pludseligt forekomme voldsomme rulninger tværskibs.

Parametrisk rulning kan opstå, når periodetiden i skibets møde med bølgerne (pitch) er halvdelen af skibets naturlige rulleperiode. En rulleperiode består af tiden fra skibet står lodret, til det er rullet både til styrbord og til bagbord og tilbage til lodret igen. Det vil sige, at der er to perioder i skibets pitch-bevægelser for én rulleperiode.

»I et tankforsøg er det meget nemt at se fænomenet, men ude i naturen i hårdt vejr og med bølger i flere forskellige retninger, er det være svært for kaptajnen at opdage, om man er på vej ind i fænomenet,« siger Jørgen Juncher Jensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>