Trolls er narcissister og psykopater – dog mest sadister

Trolls – altså personer der blander sig i online debattråde, alene for at skabe kaos og gøre livet surt for andre debattører – har typisk en række helt særlige karaktertræk.

Psychology Today fortæller om en undersøgelse begået af canadiske forskere, der viser, at folk, der holder af trolling har en særlig tendens til psykopatiske, narcissistiske, machiavellistiske og sadistiske karaktertræk.

Forskerne har foretaget to online undersøgelser, hvor 1215 respondenter har indgået. Respondenterne er i den forbindelse både blevet udsat for henholdsvis en personlighedstest og en spørgeundersøgelse i forhold til deres foretrukne debatform.

Spørgsmålene, der relaterede sig til undersøgelsen var skjult i en længere spørgeundersøgelse. Eksempler på spørgsmål i personlighedstesten er: “Det er ophidsende at tilføre andre smerte”, “Jeg er blevet sammenlignet med berømte personer”, “Det er ikke klogt at afsløre ens hemmeligheder” og “Hævn skal ske hurtigt og hårdt”.

Den anden undersøgelse gik ud på at beskrive internetdebattørernes adfærd på nettet. Her skulle de eksempelvis svare på, hvor mange timer de brugte dagligt på at skrive debatindlæg på nettet (Youtube, nyhedssites, forumbeskeder osv). Et andet spørgsmål lød: “Hvad er det du synes bedst om ved at kommentere på disse sites?”.

Spørgsmålene var designet til at vise udslag inden for det psykologerne kalder Den Mørke Personlighedstriade, hvilket netop dækker over narcissisme, machiavellisme og sadisme. I begge tilfælde viste undersøgelsen at, der et mønster mellem nævnte karaktertræk og deltagernes foretrukne debataktivitet online. Sadisme er det personlighedstræk, som forskerne har fundet, har den største sammenhæng med trolling.

»Sammenhængen mellem sadisme og GAIT (Global Assessment of Internet Trolling) scorerne var så stærke, at man kunne sige, at online-trolls er prototyper på hverdags sadister,« fremgår det af forskningspapiret.

Følgende illustration fra forskningspapiret, som har været bragt i Personality and Individual Differences, og den viser sammenhængen mellem forskellige personlighedstræk og respondenternes foretrukne debataktivitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>