Da Kenneth for nylig opdagede, at alle de bryllupsgaver, som en indbrudstyv havde stjålet, var blevet sat til salg på Den Blå Avis, kontaktede han med det samme politiet. Men da salget fortsatte i dagene efter, blev han forståeligt nok frustreret.
»Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke bare tager ham. Der er ting fra vores bryllup, som vi har fået i gave. Jeg super gerne vil have de ting tilbage,« sagde Kenneth til DR Nyheder.
Men forfølgelsen af de digitale spor er mere usikker end som så, forklarer ledende politiinspektør ved Københavns Politi Jan Bjørn til Version2.
»Jeg forstår godt, man kan sidde med spørgsmålet om, hvorfor politiet ikke bare kører ud og anholder manden. Men det er ofte mere kompliceret, fordi man ikke har opgivet nogen adresse eller noget telefonnummer.«
I den specifikke sag med Kenneths bryllupsgaver havde gerningsmanden udelukkende opgivet den mailadresse, som er nødvendig for at sælge på Den Blå Avis. Og det er lidt af en proces for politiet at omdanne den information til noget brugbart.
Kræver to dommerkendelser
Før en annonce med hælervare skal lede til en anholdelse må politiet igennem hele to dommerkendelser.
»Vi går i retten og får en kendelse om edition, hvilket det betyder, at nogen skal udlever noget til os. Så går vi til den Blå Avis med kendelsen, som siger, at Den Blå Avis skal udlevere den anvendte mailadresse,« fortæller Jan Bjørn.
Den Blå Avis oplyser, at selskabet besvarer henvendelser fra politiet inden for få timer, og Jan Bjørn er da også positiv overfor samarbejdet. Men mailadressen som udleveres kan ikke i sig selv bruges til noget.
»Derefter skal vi have en ny kendelse til teleudbyderen for at finde ud af, hvilken IP-adresse der er blevet anvendt på mailen, og hvor den IP-adresse befinder sig« forklarer Jan Bjørn.
Dommerkendelserne er ikke enkeltvis svære at få, men de tager tid at skaffe, fortæller politiinspektøren.
IP-spor kan løbe ud i sandet
At forfølge IP-adresserne er generelt en effektiv efterforskningsmetode, mener Jan Bjørn. Men det er også nemt at omgå sporing på den måde.
»Nogen er mere udspekulerede end som så. En IP-adresse kan komme mange steder fra. Hvis den knyttes til en computer, der står hjemme hos en, så kan vi tage derhen, men det er ikke sikkert,« forklarer han.
Dansk politi anholdt i går en mand, der har erkendt at have solgt Kenneths bryllupsgaver på Den Blå Avis. Anholdelsen havde dog ikke noget med undersøgelsen af gerningsmandens IP-adresse at gøre. Det spor ledte ikke politiet videre i sagen.
»Det er noget vi bruger ressourcer på. Indbrud er et højt prioriteret område, som vi bruger rigtig meget krudt på. Men vi har også gode resultater,« understreger Jan Bjørn
Ifølge Den Blå Avis vil alle annoncer, hvor der er mistanke om salg af hælervare, blive lukket ned med krav om, at profilindehaveren logger ind med NemID.
Leave a Reply