Danske skolebørn har klikket sig til en delt andenplads i en ny international undersøgelse, der undersøger it-niveauet blandt 8-klasseelever verden over. Men selvom kun tjekkiske skolebørn fik bedre score, kunne resultaterne være meget bedre. Det skriver Folkeskolen.
Lektor ved Århus Universitet Jeppe Bundsgaard kalder resultaterne overraskende. Danske elever er dygtige online forbrugere, men det kniber med at deltage i den offentlige debat.
»Danske elever er ikke ret avancerede i deres anvendelse af computere, særligt i deres brug af internettet til udveksling af information ligger danske elever langt under gennemsnittet i forhold til deres jævnaldrene i de andre deltagende lande,« skriver Jeppe Bundsgaard blandt andre i en bog om undersøgelsen, der udkom torsdag.
Mangler kritisk sans online
Mens de danske skolebørn holder et højt bundniveau i den store test, er der kun ganske få elever i toppen af skalaen. 2 procent lander i den øverste kategori – et tal, der er højere i flere andre lande.
Det betyder, at det hører til sjældenhederne, at danske 8-klasseelever kontrollerer de kilder, de møder på nettet, eller er opmærksomme på, at informationen kommer til dem med kommercielle bagtanker.
Jeppe Bundsgaard forklarer, at det øverste niveau, der i undersøgelsen kaldes niveau fire, er en arbitrær statistisk kategori.
»Men i store træk svarer niveau 4 i ICILS-undersøgelsen altså til de ting, der står i de nye Fælles Mål, eleverne skal kunne. De skal forholde sig kritisk, de skal kunne søge information målrettet og hensigtsmæssigt og kunne kommunikere til en målgruppe,« siger Jeppe Bundsgaard til Folkeskolen.
Lærere er it-traditionalister
Undervisningsministeriet glæder sig i en meddelelse over, at undersøgelsen viser, at danske lærere er mere positive over for at inddrage it i undervisningen.
Til gengæld fremgår det, at de danske undervisere bruger it meget traditionelt og har en mindre elevcentreret og undersøgende tilgang til elektronikken. Undervisningsminister Christine Antorini ser da også rum til forbedring.
»Eksempelvis spiller elevens sociale baggrund en væsentlig rolle i forhold til de digitale kompetencer, og samtidig efterspørger folkeskolelærerne kompetenceudvikling på området,« forklarer hun.
Undersøgelsen er foretaget blandt næsten 60.000 8-klasseelever og 35.000 lærere fordelt på 21 lande. Fra Danmark deltog 1.767 skolebørn.
Leave a Reply