Skærmbilleder fungerer ved at manipulere lysets adfærd.
Hver skærm består af en matrix af små prikker kaldet pixels. Hver pixel er en lille lyskilde, der kan styres individuelt til at producere forskellige farver og billeder. Farven på hver pixel bestemmes af mængden af rødt, grønt og blåt lys, der udsendes af den.
Når et billede vises på en skærm, beregner computeren farven på hver pixel og sender derefter et signal til skærmen for at fortælle den, at den skal tænde for de relevante pixels. Skærmen tænder derefter for pixels, og billedet vises.
Der er to hovedtyper af skærme:CRT-skærme (katodestrålerør) og LCD-skærme (liquid crystal display).
CRT-skærme arbejde ved at skyde en stråle af elektroner mod en glasskærm belagt med en fosfor. Fosforen lyser, når den rammes af elektronstrålen, og glødens farve afhænger af elektronstrålens intensitet.
LCD-skærme arbejde ved at bruge et flydende krystalmateriale, der kan justeres for at tillade eller blokere lys. Når en elektrisk strøm påføres det flydende krystalmateriale, justerer det sig selv for at tillade lys at passere gennem det, og pixlen ser lys ud. Når der ikke tilføres elektrisk strøm, justerer det flydende krystalmateriale sig selv for at blokere lyset, og pixlen ser mørk ud.
Skærme er en vigtig del af det moderne liv. De bruges i fjernsyn, computere, smartphones og mange andre enheder.