Sådan fungerer en processor
En processor, også kendt som en central processing unit (CPU), er hjernen i en computer. Det er ansvarligt for at udføre instruktioner eller opgaver, der gives til det af software. Processoren gør dette ved at følge et sæt instruktioner, kaldet et program, der er gemt i hukommelsen.
Processoren består af flere forskellige dele, herunder:
* Styreenheden (CU) er den del af processoren, der henter instruktioner fra hukommelsen og afkoder dem. CU'en sender derefter signaler til de andre dele af processoren for at udføre instruktionerne.
* Den aritmetiske logiske enhed (ALU) er den del af processoren, der udfører beregninger og træffer logiske beslutninger. ALU'en kan udføre grundlæggende aritmetiske operationer, såsom addition, subtraktion, multiplikation og division, såvel som logiske operationer, såsom AND, OR og NOT.
* Hukommelsesenheden (MU) er den del af processoren, der gemmer data og instruktioner. MU'en kan opdeles i to dele:cachehukommelse og hovedhukommelse. Cachehukommelse er en lille, hurtig hukommelse, der gemmer ofte brugte data og instruktioner. Hovedhukommelsen er en større, langsommere hukommelse, der gemmer alle de data og instruktioner, der i øjeblikket ikke bruges af processoren.
* Input/output (I/O)-enhed er den del af processoren, der gør det muligt for processoren at kommunikere med andre enheder, såsom input-enheder (f.eks. tastaturer, mus) og output-enheder (f.eks. skærme, printere).
Når et program køres, indlæses instruktionerne, der udgør programmet, i hukommelsen. Styreenheden henter derefter den første instruktion fra hukommelsen og afkoder den. Den afkodede instruktion sendes derefter til ALU'en, som udfører instruktionen. Resultaterne af instruktionen gemmes derefter i hukommelsen.
Styreenheden henter derefter den næste instruktion fra hukommelsen og gentager processen, indtil alle instruktionerne i programmet er blevet udført.
Processorens urhastighed
Processorens clockhastighed er et mål for, hvor hurtigt processoren kan udføre instruktioner. Urhastigheden måles i megahertz (MHz) eller gigahertz (GHz). En processor med en højere clock-hastighed kan udføre instruktioner hurtigere end en processor med en lavere clock-hastighed.
Processorens kernetælling
Processorens core-antal er et mål for, hvor mange kerner processoren har. En kerne er en separat behandlingsenhed, der kan udføre instruktioner uafhængigt. En processor med flere kerner kan udføre flere instruktioner samtidigt end en processor med færre kerner.
Processorens cachestørrelse
Processorens cachestørrelse er et mål for, hvor meget cachehukommelse processoren har. Cachehukommelse er en lille, hurtig hukommelse, der gemmer ofte brugte data og instruktioner. En processor med en større cachestørrelse kan få adgang til data og instruktioner hurtigere end en processor med en mindre cachestørrelse.
Processorens TDP
Processorens TDP er et mål for, hvor meget strøm processoren bruger. TDP måles i watt (W). En processor med en lavere TDP bruger mindre strøm end en processor med en højere TDP.
Sådan vælger du en processor
Når du vælger en processor, skal du overveje følgende faktorer:
* Den type computer du har (f.eks. desktop, bærbar computer, server).
* De opgaver, du skal bruge computeren til (f.eks. spil, videoredigering, web-browsing).
* Dit budget .
Når du har overvejet disse faktorer, kan du begynde at indsnævre dine valg. Her er nogle af de bedste processorer på markedet:
* Til spil: Intel Core i9-12900K, AMD Ryzen 9 5950X
* Til videoredigering: Intel Core i9-12900K, AMD Ryzen 9 5950X
* Til internetbrowsing: Intel Core i5-12600K, AMD Ryzen 5 5600X
Dette er blot nogle få af de mange gode processorer, der er tilgængelige på markedet. Ved at lave din research kan du finde den perfekte processor til dine behov og budget.