Tastaturlayoutet på skrivemaskiner og computere er stort set ens, men der er en række vigtige forskelle:
Yderligere nøgler :Skrivemaskiner har typisk et antal taster, der ikke findes på computertastaturer, såsom tabulatortasten, Shift Lock-tasten og margenfrigivelsestasten. Disse taster blev brugt til specifikke funktioner relateret til den mekaniske betjening af skrivemaskinen.
Nøglearrangement :Arrangementet af taster på en skrivemaskine er lidt anderledes end på et computertastatur. Den mest bemærkelsesværdige forskel er placeringen af de numeriske taster, som er arrangeret i en række på tværs af toppen af skrivemaskinen, men typisk er placeret på højre side af computerens tastaturer.
Dedikerede funktionstaster :Skrivemaskiner har ikke dedikerede funktionstaster som F1, F2 osv. I stedet kan de have en enkelt funktionstast, der kan bruges til at udføre forskellige funktioner afhængigt af konteksten.
Caps Lock :På en skrivemaskine låser Caps Lock-tasten skiftemekanismen i den store position, så alle efterfølgende indtastede bogstaver vil være med store bogstaver, indtil Caps Lock-tasten slippes. På et computertastatur skifter Caps Lock-tasten mellem store og små bogstaver, så et tryk på den skifter til store bogstaver og tryk på den igen skifter tilbage til små bogstaver.
Tastaturlayoutvariationer :Mens QWERTY-layoutet er det mest almindelige, er der andre tastaturlayouts, der bruges på skrivemaskiner, såsom Dvorak-layoutet og Colemak-layoutet. Disse layouts blev designet til at forbedre skriveeffektiviteten og reducere træthed.
Mekaniske forskelle :Skrivemaskiner har mekaniske taster, der kræver fysisk tryk for at skrive hvert tegn. Computertastaturer, på den anden side, bruger elektroniske kontakter, hvilket giver mulighed for en lettere og mere lydhør skriveoplevelse.