Præsentation af selvet i hverdagen
Begrebet "præsentation af selvet" blev først introduceret af sociologen Erving Goffman i hans bog fra 1959 af samme navn. Goffman hævdede, at folk konstant er engageret i en proces med at styre deres selvpræsentation for at skabe et ønsket indtryk på andre. Denne proces kan være bevidst eller ubevidst, og den involverer en række forskellige faktorer såsom vores påklædning, vores kropssprog og vores verbale kommunikation.
Goffman identificerede tre hovedtyper af præsentation af sig selv:
* Det ideelle jeg er den person, vi gerne vil være.
* Det sociale selv er den person, vi præsenterer for andre i vores daglige interaktioner.
* Det rigtige jeg er den person, vi er, når vi er alene og ikke bekymrede over, hvordan andre opfatter os.
Goffman argumenterede for, at mennesker konstant forhandler mellem disse tre forskellige selv, og at vores selvpræsentation konstant ændrer sig afhængigt af den sociale kontekst. For eksempel kan vi præsentere os selv anderledes på arbejdet, end vi gør derhjemme, og vi præsenterer os måske anderledes for vores venner, end vi gør over for vores forældre.
Præsentationen af selvet er en kompleks og mangefacetteret proces, men den er en vigtig del af vores hverdag. Ved at forstå de forskellige måder, vi præsenterer os selv på, kan vi opnå en større forståelse af os selv og vores interaktion med andre.
Her er nogle eksempler på, hvordan mennesker præsenterer sig selv i hverdagen:
* En studerende klæder sig måske professionelt til en jobsamtale for at skabe et godt indtryk.
* En politiker bruger måske omhyggeligt udformet sprog og kropssprog for at virke selvsikker og troværdig under en tale.
* En sælger kan bruge charme og karisma til at opbygge relationer til kunder og sælge produkter.
I hvert af disse tilfælde styrer individet bevidst eller ubevidst sin selvpræsentation for at nå et ønsket mål. Ved at forstå de forskellige måder, vi præsenterer os selv på, kan vi få en større forståelse af os selv og vores interaktion med andre.