Hentningssignal , inden for psykologi, refererer til en stimulus eller et stykke information, der tilskynder til eller hjælper med at genkalde en hukommelse eller en lagret information fra langtidshukommelsen. Hentningssignaler kan antage forskellige former og kan udløse gendannelse af information på forskellige måder.
Retrieval cues er tæt forbundet med begrebet hukommelseskodning, som involverer processen med at lagre og organisere ny information i hukommelsen. Når information er kodet, dannes der forskellige signaler eller associationer mellem den og andre relaterede informationer. Disse associationer fungerer som genfindingssignaler, hvilket giver os mulighed for at få adgang til den lagrede information mere effektivt, når vi senere støder på lignende signaler.
Der er flere typer eller kategorier af genfindingssignaler, såsom:
Kontekstsignaler: Disse signaler er relateret til det ydre miljø eller kontekst, hvori information oprindeligt blev lært eller oplevet. At vende tilbage til et bestemt sted eller støde på specifikke træk ved det miljø kan fungere som et genfindingssignal, hvilket beder om genkaldelse af minder forbundet med den kontekst. For eksempel, hvis du forbinder en bestemt sang med en bestemt tur, du tog, kan det udløse minder om turen, hvis du hører den senere.
Interne signaler: Disse signaler kommer inde fra individet og kan relateres til deres indre tilstand eller mentale processer. For eksempel kan følelsesmæssige tilstande, stemninger eller fysiske fornemmelser fungere som genfindingssignaler og frembringe minder forbundet med lignende følelser.
Associative signaler: Disse signaler er baseret på associationer, der blev dannet mellem informationsstykker under indkodningsprocessen. Hvis to stykker information blev lært eller oplevet sammen, bliver de forbundet i hukommelsen. At støde på en af disse signaler senere kan udløse genkaldelse af den anden.
Organisatoriske signaler: Disse signaler er baseret på den måde, information blev organiseret eller struktureret under kodning. For eksempel, hvis information er organiseret hierarkisk eller kategoriseret på en bestemt måde, kan mødet med de højere niveaukategorier eller organisatoriske strukturer hjælpe med at hente specifikke stykker information inden for disse kategorier.
Prime-signaler: Disse signaler er subtilt præsenterede stimuli eller forslag, der kan aktivere relaterede associationer i hukommelsen. Hvis du f.eks. ser et billede af en strand, kan det være med til at få din hukommelse til at huske din sidste strandferie.
Retrieval cues spiller en afgørende rolle i vores hverdag, og hjælper med at hente både generel viden og personlige erfaringer. De hjælper os med at få adgang til information gemt i hukommelsen, hvilket gør det lettere at ræsonnere, løse problemer, kommunikere effektivt og navigere i verden omkring os.