1. Operativsystem :ROM-hukommelse gemmer computerens operativsystem (OS). Operativsystemet er et sæt instruktioner, der styrer computerens hardware og software.
2. Bootloader :ROM-hukommelsen indeholder også bootloaderen, som er et lille program, der indlæser styresystemet i computerens RAM, når det starter op.
3. Firmware :ROM-hukommelse kan gemme firmware, som er permanent software, der bruges til at styre computerens hardware. Firmware er ofte gemt på chips i hardwareenheder såsom harddiske og grafikkort.
4. Diagnostiske programmer :ROM-hukommelse kan indeholde diagnosticeringsprogrammer, som bruges til at teste computerens hardware og identificere potentielle problemer.
5. Skrifttegn :ROM-hukommelsen kan også gemme skrifttypetegn, som bruges til at vise tekst på computerskærmen.
6. Mikrokode :ROM-hukommelse kan indeholde mikrokode, som er et programmeringssprog på lavt niveau, der bruges til at styre computerens hardware.
7. Sprogprocessorer :ROM-hukommelse kan gemme sprogprocessorer, som bruges til at oversætte programmeringssprog på højt niveau til maskinkode, som computeren kan forstå.
8. BIOS-indstillinger :ROM-hukommelse kan indeholde computerens BIOS-indstillinger (basic input/output system), som styrer, hvordan computeren starter op og interagerer med hardwareenheder.
9. Brugerdefinerede data :I nogle tilfælde kan ROM-hukommelse bruges til at gemme brugerdefinerede data, men dette er ualmindeligt og gøres typisk kun med specifikke typer ROM-hukommelse.
Det er vigtigt at bemærke, at ROM-hukommelse er en ikke-flygtig hukommelse, hvilket betyder, at de data, der er gemt i ROM, forbliver, selv når computeren er slukket. Dette gør ROM-hukommelsen ideel til lagring af permanente instruktioner, som computeren skal bruge for at fungere korrekt.