Betalingskortekspert: Overvågning af rejsekort-standere er for lemfældig

Der er ikke tilstrækkelig kontrol med, om data fra standerne i rejsekort-systemet bliver sendt korrekt. Det vurderer betalingskortspecialisten Henning N. Jensen fra konsulentfirmaet Pluscon på baggrund af Ingeniørens fortælling om misvisende beskeder om manglende check ud i rejsekortets backend-historik.

Hvis der går mere end syv dage, fra et check ud er foretaget ved en stander, til data bliver videresendt fra standeren til det centrale it-system, også kaldet backend, bliver der nemlig ved med at stå, at check ud mangler i den rejsekort-historik, som brugerne har adgang til. Det har chefkonsulent i Rejsekort A/S Gregers Mogensen tidligere forklaret.

Situationen opstår i forbindelse med flere tusinde rejser om ugen. Version2-blogger Georg Strøm er en af dem, der ved standeren fik oplyst, at check ud var foregået korrekt. Men på grund af et overgravet kabel ved Lejre St. blev disse oplysninger ikke transmitteret til backend-systemet inden for syv dage.

Læs også: Rejsekort giver tusindvis af passagerer forkert besked om strafgebyr

Hvordan der overhovedet kan gå så lang tid, før standeren igen har forbindelse til backend, forstår Henning N. Jensen ikke.

»Det undrer mig meget, at der ikke sker automatisk registrering af, at en stander ikke sender data. Det går jo slet ikke, at der kan gå syv dage eller mere, før nogen bliver opmærksom på, at der er et overgravet kabel ved en station.«

Der er dog en form for overvågning af, hvorvidt en stander sender data, som den skal. Den lader dog ikke til at være videre automatiseret. Gregers Mogensen forklarede tidligere til Ingeniøren, at når der kan gå noget tid, før manglende data fra en stander bliver opdaget, kan det hænge sammen med, at standeren står på en mindre besøgt station. Og derfor er det ikke bemærkelsesværdigt, hvis standeren ikke sender data.

Henning N. Jensen forklarer, at det, hvad enten der er tale om it-infrastrukturen i eksempelvis et rejsekort-system eller et hvilket som helst andet system, er helt naturligt at tænke sådan noget som automatisk overvågning af, hvorvidt de kritiske elementer fungerer, ind fra starten.

»Man burde vel central kunne køre en oversigt hver nat, der viser, hvilke terminaler på togstationerne der ikke har afleveret transaktioner de seneste 24 timer. Hvorfor er det så svært?«

Ingeniøren har forelagt Rejsekort A/S Henning N. Jensens kritik. Direktør Bjørn Wahlsten svarer, at Rejsekort A/S ikke har ‘kommentarer til Henning N. Jensens antagelser’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>