Blog: It-udvikling: Store hold kører i grøften

Når man åbner en avis, er det svært – selv hvis man anstrenger sig – ikke at konfronteres med historier om store, komplekse IT-projekter, der er på vej i grøften. Det er der flere gode grunde til. Én af dem er, at store projekter ofte bemandes med store hold. Og store hold kører i grøften.

Teorierne bag udsagnet er på plads med ”Law of Diminishing Marginal Return” og ”Communication Complexity”. Det er selvfølgelig ikke en eksakt videnskab, når det gælder udviklingsafdelinger, men en god tommelfingerregel er, at man helst ikke må bemande et enkelt hold med mere end otte specialister, hvis det skal være effektivt. Tallet kan påvirkes af mange omstændigheder, herunder anvendelse af ny teknologi, støj fra organisationen, vilde time-to-market krav osv.

Man kan nemlig ikke bare øge ”produktionsfaktorerne”, hvis man vælger at køre sine projekter med store hold. Med den økonomiske grundsætning om ”Law of Diminishing Marginal Return” i baghovedet ved vi, at det marginale afkast aftager, når man øger netop én produktionsfaktor og holder alle andre uændrede. I it-projekter er den altoverskyggende ”produktionsfaktor” viden og adgang til information. Og den lader sig vanskeligt skalere pga. den eksponentielle stigning i kompleksiteten af kommunikationen.

Her er det måske også relevant at mindes ”Brooks’ Law”: Hvis man mander op på et forsinket projekt, forsinker man det yderligere. Ganske interessant og overraskende for nogle – men akademisk velfunderet…

Alt dette er gammelt nyt for de fleste it-chefer. Man må derfor spørge sig selv, hvorfor vi stadig ser store it-projekter indkøbe kæmpe pyramide-formede teams, når vi nu ved, at man skal etablere små elitære hold for at lykkes med de svære projekter. Svaret er rystende enkelt: Der er ufatteligt mange penge (for leverandøren) i at fylde pyramide-organisationen med junior-profiler, der endnu ikke helt er opgaven voksen. Det er dybt ulykkeligt i en tid, hvor der mere end nogensinde før er brug for superkompetent faglighed.
Og den fælde skal it-chefen passe meget på ikke at falde i.

Mit forslag er derfor, at vi genindfører tilliden til it-chefen. Lader ham/hende tage ansvaret for at bygge små elitære enheder, som ansvarligt og professionelt kan bygge og vedligeholde de it-systemer, der kan gøre organisationen i stand til at klare sig endnu bedre fremover. Og lad nu være med at blive smittet af økonomifunktionens mistro. Dine it-folk ER på samme hold som dig. De elsker også butikken og vil gøre deres bedste og lidt til, for at I alle lykkes både billigere og bedre.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>