Blog: Min mailserver (del 2) – Postfix

I dette blog-indlæg fortsætter jeg fra forrige blogindlæg med at få lavet en mail-server. Her viser jeg hvordan jeg gør Debian-serveren klar til at modtage emails for det fiktive domæne version42.dk – og min løsning er baseret på Postfix.

Det første jeg stort set altid gør på en Linux-maskine er at installere “sudo”, hvilket gør system-administration en del nemmere, idet alle root-kommandoer kan køres hvis man skriver “sudo” foran kommandoen.

Skriv root-password efter “su -”

Efter pakken er installeret

Efter linien med “ROOT ALL=(ALL:ALL) ALL” tilføj en linie med dit brugernavn efterfulgt med “ALL=(ALL:ALL) ALL” dvs. for mig “pto” bliver det således

(Tryk på billedet for at få bedre opløsning)
Tryk ctrl-x og svar “j” og retur så er filen gemt. Det er i øvrigt editoren “nano”, der kom op – den er ret nem at anvende. Skriv nu “exit” og se at prompten ændrede sig fra “#” til “$” – du er nu ikke længere root, men har rettigheder til at kunne installere programmer som root.

Skriv dit bruger-password for at installere – det er ikke root-passwordet.

Nu skal vi til at rette Postfix til. Det er et “mail transfer”-program (MTA) som kan modtage emails på port 25. Postfix er nok stadig den bedste MTA – rasende hurtig og nem at arbejde med. Postfix blev skrevet for ca 16 siden af Wietse Venema (fra Holland). Jeg kender ham konferencen Linuxforum 2006. Han er sjov og vældig kvik. Tilbage til Postfix opsætningen….

I mit eksempel vil jeg gerne modtage emails på det fiktive domæne “version42.dk” og lad mail-serveren hedde “mail.version42.dk”, dvs. i DNS skal man kunne lave slå mail.version42.dk op som MX-record for version42.dk.

Nu er “version42.dk” fiktivt, men vi kan prøve domænet “sslug.dk” hos http://mxtoolbox.com/
(eller en af de mange andre steder på nettet til navneopslag). Skriv “mx:DOMÆNENAVN” få mail-serveren. For “sslug.dk” ser det ud til at “mail.sslug.dk” på IP-adressen 185.38.172.81
er email-modtager – det er fint.

Det meste af opsætningen handler om at rette tre-fire linier i /etc/postfix/main.cf – så derfor starter vi

  1. Check at linien med myhostname svarer til det fulde navn på maskinen
  1. Skriv alle de domæner og mail-servere, som maskinen skal kunne modtage mails fra i mydestination – i mit tilfælde er det (serveren) mail.version42.dk og (for domænet) version42.dk samt “localhost” -dvs maskinen selv
  1. Det er god stil, at mail-serveren udgiver sig som den reverse-DNS server som man får når man slår IP-adressen op
  1. Er der en mail-server længere ude på nettet som maskinen skal aflevere emails til så skal den skrives i “relayhost”. Det er normalt at hosting-firmaet kan svare på om det er nødvendigt.
    For hjemme-mailservere er dette oftest nødvendigt. Jeg anvender der fiktive server smtp.DININTERNETUDBYDER.dk

Lad de andre linier i filen være som de er. Gem filen med “ctrl-x” og genindlæs postfix-opsætningen.

Nu kan vi prøve at maile os selv. Først fra samme maskine.

“mailx” er et enkelt mail-program. Argumenterne “-s testmail pto” laver en mail med emne-fejl “testmail” og jeg emailer brugeren “pto”. Indhold af mailen (“virker dette”) laver jeg med echo forrest i kommandoen. Man kan også bruge “mail $USER” og trykke ctrl-d når mailen er færdig.

For at teste at mailen er kommet ind bruger jeg som det kan ses “mail”, som er et meget basalt interface til at læse emails med. Brugen er “d” for delete”, “p” for print dvs. vise og “q” for quit.
Der er mere info om dette f.eks. på http://dsl.org/cookbook/cookbook_38.html

Virkede det med at få mailen ind? Så er turen kommet til at prøve udefra. Fra en gmail/hotmail skal du nu kunne skrive til dit brugernavn på Linux-maskinen “@version42.dk” – i mit tilfælde “pto@version42.dk”. En lidt mere hardcore vej til test kan findes på denne URL http://www.port25.com/how-to-check-an-smtp-connection-with-a-manual-teln…
Det er “telnet version42.dk 25”, skrive “EHLO version42.dk” osv. se de linier, der er markeret med rødt på følgende billeder.

På mail.version42.dk kan jeg nu læse mailen – igen med det spændende hi-tech program “mail”.

I næste blog-indlæg lægger jeg en IMAP server ind (Dovecot) og web-mail klient (Roundcube) ind så det bliver MEGET nemmere at læse og skrive emails – men for nu er det fint med “mail og mailx” til tests.

Kommentarer er som altid velkomne nedenfor.

/pto

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>