Dansk professor skal lede smart grid-forskning for 20 millioner dollars

USA står over for store udfordringer på deres energisystemer de kommende år, men nu er en dansk ekspert headhuntet til at løse problemerne.

Jakob Stoustrup, professor fra Aalborg Universitet, er ekspert i intelligente løsninger blandt andet inden for energisystemer og har utallige udmærkelser, titler og priser bag sig. Det er derfor ikke tilfældigt, at han er blevet kapret til det amerikanske firma Battelle, der driver Pacific Northwest National Laboratory for det amerikanske energiministerium.

Vil du også headhuntes? Opret dit cv på Jobfinder

Her skal han hjælpe med at administrere laboratoriets forskningsportefølje på over en milliard dollars årligt.

»Det er jo ufatteligt mange penge. Det er langt mere, end de danske universiteter bruger til sammen,« siger han.


Jakob Stroustrup er 50 år og uddannet civilingeniør inden for elektronik og ph.d. i anvendt matematik, begge fra Danmarks Tekniske Universitet.

Trods den store talentmasse i USA har det amerikanske firma valgt at rekruttere i Europa.

»Det er nok et udtryk for globalisering og muligheden for at lede efter de rette kompetencer internationalt. De har nok snakket med mange over hele verden, men særligt overvejet Europa, og specielt Danmark, da vi har et meget stærkt brand inden for energisystemer. Alene mit danske navn har måske været medvirkende til, at de tog kontakt,« siger Jakob Stoustrup beskedent.

Danmark er det land i Europa, der har flest smart grid projekter, og vi er længst med at afprøve det i praksis. Man kan godt sige, vi er en slags verdensmestre i smart grid, fortæller han.

Jakob Stoustrup har taget orlov fra Aalborg Universitet i tre år for at forfølge drømmen i USA. Det ærgrer ham, at hans kone ikke kan tage med.

»Men hun syntes, at jeg skulle sige ja alligevel, da det er en helt unik mulighed. Det er en kæmpe chance og virkeliggørelse af min største vision. Jeg skal være med til at forme USA’s fremtidige energisystem!« siger Jakob Stoustrup med begejstring.

Livet som ‘græsenkemand’ er ikke den eneste omvæltning Jakob Stoustrup bliver udsat for.

»Det er lidt utrygt at skulle gå fra et universitetsmiljø til en privat virksomhed,« siger han, og tilføjer:

»Det er en slags blød mellemlanding, da det jo er forskning, jeg skal beskæftige mig med, selvom det er indenfor en privat virksomhed.«

Læs også: Kan Danmark lære noget om smart grid af Kenya?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>