Forskerne er i tvivl: Overlevede kometen Ison mødet med Solen?

Kometen Ison klarede den. Nej, vent den eksploderede. Hov, den overlevede. Eller nej, det gjorde den faktisk ikke. Hæng på, måske gjorde den?

Til formiddag kunne blandt andet DR meddele, at Ison omkring kl. 02 i nat var eksploderet efter sit møde med Solen. Selv om kernen havde en diameter på flere kilometer, slugte 2.700 graders varme omkring tre millioner ton af dens masse pr. sekund. Også Nasa havde officielt afskrevet kometen.

Men nu sår eksperter tvivl om den udlægning. Det ser nemlig ud, som om i hvert fald dele af kometen har overlevet turen gennem Solens corona og er kommet ud på den anden side. Det siger Karl Battams, komet-forsker fra den amerikanske flådes forskningslaboratorium, NRL, til cnn.com.

Ison passerede solen i blot 1.2 mio. kilometers afstand med en tophastighed på 350 km/sek. Selv om kometen havde hårde odds i kampen mod Solens varme, var det spået, at den havde gode chancer, hvis blot radius var mere end 0.2 kilometer.

Læs også: Gode chancer for at se ny komet med det blotte øje

Nu har en større del af kernen måske overlevet. Men eksperterne er ikke sikre.

»Den udsender stød og formentlig gasser, men vi ved ikke, hvor længe den kan opretholde det. Vi har derfor brug for et par dage til at få fornemmelsen af, hvordan den opfører sig,« siger Carl Battmas til CNN

Kometen består af klippe, støv og isklumper af frosne gasser. Derfor er kometens rejse forbi Solen blevet sammenlignet med at kaste en snebold gennem Helvede. Fart og afstand var altafgørende for dens overlevelse.

Én ting er dog sikkert: Kometen har ikke samme størrelse som inden mødet med Solen. Derfor bliver synet knap så spektakulært som først antaget, når den om en-to uger passerer 60 mio. kilometer fra Jorden. Hvis der altså er noget tilbage.

De færreste kometer kommer forbi vores solsystem, og når de endelig kommer tæt nok på, studerer forskere dem nøje for information om, hvordan solsystemet blev formet.

Læs også: Komet forsvundet tæt ved Solen

Ison blev opdaget af to russiske forskere Kislovodsk Observatoriet i den sydvestlige Rusland i september sidste år. Den blev hurtigt udråbt til at være ‘Århundredets Komet’ af internationale medier. Nogen gik så vidt som at sige, at den ville lyse klarere end Månen. Det var de færreste astronomer dog enige i, men at den var spektakulær, kunne de fleste slutte op om.

Ved hjælp fra Hubble-teleskopet anslog forskere blandt andet, at kometen havde en hale på knap 92.000 kilometer, og den havde også potentiale til at blive blandt de klareste kometer de seneste 50 år. Desuden har dens opførsel, som de fleste andre kometers, været umulig at spå nøjagtigt om.

Nasas video viser, hvordan Ison blegner, eftersom den rejser rundt om Solen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>