Ingeniører: Køb de bedste kampfly og drop hensynet til danske virksomheder

De danske ingeniører har mest tillid til virksomhederne bag F-35 og Gripen, når det kommer til at skabe teknologisk og økonomisk vækst i forbindelse med kampflykøbet. Det viser den første undersøgelse af ingeniørernes holdning til den kommende anskaffelse. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Ingeniøren, og 1362 repræsentativt udvalgte ingeniører har deltaget.

Spørgsmålet er så, hvilken af kandidaterne F-35, Super Hornet, Eurofighter og Saab Gripen som ingeniørerne har størst tiltro til. Og her peger et flertal af de, der har taget stilling, på F-35 programmet. 20 procent svarer, at F-35 vil give det største teknologiske løft, mens 10 procent peger på henholdsvis Saab og Eurofighter. Kun to procent peger på Boeing i den anden ende af skalaen, selv om selskabet længe har været ret aktiv i forhold til danske virksomheder.

Direktør i Forsvars- og Aerospaceindustrien, Frank Bill, noterer sig at et flertal af ingeniørerne peger på F-35, men han vil ikke selv udpege en favoritkandidat set med danske industribriller.

»Det har vi ingen holdning til, før vi ved konkret, hvilken kandidat, der vil tilbyde hvad til industrien,« siger han.


(Klik for at forstørre)

At F-35 er ingeniørernes yndling, er heller ikke lig med, at det amerikanske fly med den store industrigruppe bag sige (Lockheed Martin, Northrop Grumman og Bae Systems) også er den bedste løsning for dansk industri, påpeger han.

»Det vil afhænge af, hvordan kandidaterne konkret vil løse deres forpligtigelser, og der er mange håndtag, man kan dreje på. Eksempelvis hvor hurtigt man kan komme i gang og det teknologiske niveau,« konstaterer Frank Bill.

Tre af de fire kandidater skal levere de såkaldte modkøb, som reglerne er i dag. Det vil sig, at det skal levere ordrer for 100 procent af anskaffelsesprisen. De tre er Saab, Boeing og konsortiet bag Eurofighter, der blandt andet tæller Airbus.

Kun virksomhederne bag F-35 er undtaget. Her er danske virksomheder i international konkurrence, og stort set kun Terma har sikret sig ordrer af betydning i projektet.

Læs også: Ingeniører tvivler på kampflykøb for milliarder

Ifølge undersøgelsen falder ingeniørernes tillid til F-35, når det handler om det potentielle økonomiske udbytte for danske virksomheder. Flertallet peger i stedet på svenske Saab, der med 15 procent af stemmerne kiler sig ind foran F-35-konsortiet. Igen er det Boeing, der er mindst tiltro til.

Økonomi og arbejdspladser står højt på den politiske dagsorden. Alene anskaffelsen af de cirka 30 fly, som er planlagt nu, vil løbe op i 20-30 milliarder kroner. Hertil kommer en masse projekter i flyenes levetid, som kan give spin-off til danske virksomheder.

Regeringen lancerede i slutningen af maj sin ‘Open for business’-strategi, hvor forsvaret og forsvarsattachéer rundt om i verden skal hjælpe dansk forsvarsindustri til nye ordrer. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) sagde som noget at det første i sin embedsperiode, at der ikke kommer nogen kampflyordrer fra Danmark, hvis ikke der falder arbejdspladser af til Danmark.

Ingeniørerne er dog mindre optaget af industrihensyn end politikerne. Et overvejende flertal af de adspurgte i undersøgelsen (58 og 60 procent) kan trods det årelange forløb og omtale i medierne ikke tage stilling til, hvilken leverandør de tror vil levere den bedste industripakke.

Helt overordnet bør industrihensyn spille en meget lille rolle i flykøbet, mener de. Kun 16 procent af de ingeniører, som er for købet af nye kampfly, synes, at ordrer til danske virksomheder bør vægte som årsag at købe nye fly.

63 procent peger i stedet på at F-16-flyene er slidte og derfor bør udskiftes med nye fly. 50 procent peger henholdsvis på, at kampfly egner sig godt til internationale operationer og er vigtige for Danmarks relationer til nære allierede.

Hos FAD, der hører under Dansk Industri, er Frank Bill enige med ingeniørerne i det synspunkt.

»Købet af nye kampfly skal være funderet på et behov for nye fly ud fra militære og politiske hensyn. Når det så er på plads, skal industrielle hensyn indgå i handlen, så danske virksomheder får mest muligt ud af købet,« siger Frank Bill.

Medlemmerne af FAD omsætter årligt for to milliarder kroner, og cirka 80 procent stammer fra eksport.

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange ingeniører der er ansat i forsvarsindustrien, men flere virksomheder er ingeniørtunge virksomheder med teknologisk udvikling.

I forsvaret arbejder der cirka 400 ingeniører.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>