Rettelse: Rumstationen ikke ramt af Stuxnet-virus

Ing.dk var et af de medier, der hoppede i med begge ben og citerede det britiske International Business Times for en historie om, at rumstationen skulle være ramt af spionagemalwaren Stuxnet.

Læs også: Den Internationale Rumstation ramt af spionage-malware

Nu viser det sig imidlertid, at historien ikke holdt vand, men udsprang af en sammenblanding af to beretninger fortalt af antiviruseksperten Eugene Kaspersky under et foredrag i Australien i sidste uge, skriver space.com.

Eugene Kaspersky fortalte om Stuxnet-ormen, som angiveligt skulle have angrebet et russisk atomkraftværk på et tidspunkt, hvor virussen hærgede. Målet var egentlig det iranske atomprogram, men via nettet kom den også ud til andre atomkraftværker, skriver Discovery.

Læs også: Tidligere IAEA-direktør: Computerorm var målrettet Iransk atomprojekt

Som eksempel på lukkede, følsomme systemer, der har været ramt af malware, nævnte han Den Internationale Rumstation. Men netop det eksempel havde ikke noget med Stuxnet at gøre.

Godt nok har rumstationen før været plaget af computervirus, f.eks. i 2008, da systemet blev ramt af den uskadelige virus W32.Gammima.AG-orm, som videresender gamer-data til udsenderen af virussen. Den slags kan ske, når astronauter tager USB-sticks med i rummet, sagde Kaspersky.

Dog skulle rumstationen nu have taget sine forholdsregler ved bl.a. at skifte til styresystemet Linux, som er mindre udsat for angreb end Windows XP, der tidligere blev brugt som styresystem på astronauternes pc’er. Også Stuxnet rammer kun Windows-computere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>