Rusland sætter fuldt tryk på atomkraften

Russerne har i den grad sat turbo på udbygningen af atomenergien i landet. Moskva har netop godkendt en storstilet plan, der skal føre til byggeriet af i alt 21 nye reaktorer.

De 21 reaktorer bliver fordelt på fem helt nye kraftværker. Resten bliver konstrueret som erstatninger eller supplerende reaktorer på eksisterende kraftværker, der er spredt ud over hele landet.

De fem nye anlæg får hver to VVER-1200-reaktorer, skriver Nucnet. Byggetiden er 54 måneder og reaktoren har en forventet levetid på 60 år. Samme reaktor bliver bygget på de tre eksisterende anlæg Kola, Kursk og Smolensk, der bliver udbygget med henholdsvis to reaktorer på Kola samt fire på Kusk og Smolensk.

Fordobling frem mod 2020

Et af de nye anlæg bliver ‘Syd Ural’, der skal opføres 200 kilometer fra Jekaterinburg i Ural-regionen. Her bygger russerne to fjerdegenerationsreaktorer kaldet BN-1200. Det er en hurtig formeringsreaktor (‘fast breeder’), der anvender flydende natrium som kølemiddel og plutonium som brændsel.

Der er med andre ord tale om en gigantisk udbygning af atomkraften, der efter planen skal fordobles frem mod 2020. Russerne har i dag 33 reaktorer i drift, hvoraf flere står foran dekommissionering. De leverer i øjeblikket godt 24 GWe.

Allerede i dag har Rusland 10 reaktorer under opførelse samt i alt 28 reaktorer planlagt, oplyser World Nuclear Association. En så voldsom udbygning overgås kun af Kina, der lige nu har 30 reaktorer under opførelse og 89 i forskellige trin af planlægningsfasen.

De første blokke i den nye russiske udbygning skal i drift fra 2020, mens de øvrige blokke kobles til elnettet frem mod 2030.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>