Sådan skal Danmarks næste kuld af sikkerhedsfolk uddannes

Tirsdag slår Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Kongens Lyngby nord for København dørene op for en spritny to-årig masteruddannelse i cybersikkerhed.

Faktisk er det mest den officielle åbning af uddannelsen, som i dag skal fejres med besøg fra blandt andre forsvarsminister Nicolai Wammen (S), da de studerende allerede begyndte på uddannelsenfor godt to måneder siden.

Her begyndte op mod 100 studerende således på hovedlinjen Informationsteknologi, hvor Computer Security er den nye mulighed for de studerende.

På sikkerhedssporet skal de undervises i klassiske sikkerheds-fag som kryptografi og netværkssikkerhed, men også have it-forensic op under neglene.

It-forensic er en term, der dækker over it-efterforskning, hvilket igen kunne være opsporing og indsamling af data fra både harddiske og netværk, som blandt Rigspolitiets it-specialenhed Nitec og diverse forsikringsselskaber arbejder med i hackersager og forbindelse med anden it-relateret kriminalitet.

“Ideen er, at de studerende starter med generelle fag på Informationsteknologi, hvorefter de specialiserer sig i eksempelvis it-sikkerhed og igen i eksempelvis kryptografi hen ad vejen,” forklarer professor Lars Ramkilde Knudsen fra DTU Compute.

It-sikkerhed er hot
Han har været en del af styregruppen til etableringen af den nye sikkerhedsuddannelse, hvor han også underviser i kryptografi på 17. år.

Lars Ramkilde Knudsen fortæller, at initiativet til den nye uddannelse inden for it-sikkerhed udsprang af et ønske fra IBM Danmark, der efterlyste en sikkerhedsuddannelse i Danmark.

“Vi blev hurtigt enige om, at det var en god ide, fordi cybersikkerhed var ved at være rigtig hot og nødvendigt i Danmark,” fortæller DTU-professor Lars Ramkilde Knudsen.

Inden længe fik ideen opbakning fra blandt andre finansorganisationen CFIR (Copenhagen Finance IT Region) og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet, og så blev uddannelsen stablet på benene til studiestart her i september.

Fremadrettet er der optagelse på den nye uddannelse to gange om året.

“Ved annonceringen af vores uddannelse for nyligt fik vi mange henvendelser fra industrien, som var meget interesserede i fagligheden,” siger Lars Ramkilde Knudsen

“Efterspørgslen gik samtidig på, om vi ikke også kunne tilbyde efteruddannelse, så folk fra eksempelvis banker og forsikringsselskaber kan få mere viden om cybersikkerhed,” fortsætter han.

Banker er meget nysgerrige
Blandt de virksomheder, der har vist sig meget interesseret i uddannelsen er ifølge Lars Ramkilde Knudsen banker og forsikringsselskaber.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>