Amerikanske myndigheder godkender alkohol på pulverform ved en fejl

De seneste par dage har der været stor virak på internettet, efter at det kom frem, at virksomheden Palcohol af amerikanske myndigheder har fået tilladelse til at sende alkohol på pulverform på markedet.

Pulveret har spredt bekymrede miner og bange anelser ved tanken om, at det i princippet nu skulle kunne lade sig gøre for alkoholforbrugerne at sniffe en flaske sprut under fredagens bytur.

Det er dog ganske vist ikke meningen med pulveret, som i stedet skal blandes op med vand.

Forældre, toksikologer og misbrugseksperter kan dog tilsyneladende godt ånde lettet op igen, efter at medier nu melder, at det amerikanske Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau under det amerikanske finansdepartement ved en fejl har godkendt Palcohols pulverprodukter, der ellers talte populære smagsvarianter som Cosmopolitan og Mojito.

Måske tilbagetrækningen af godkendelsen kommer efter den store ståhej, der har rejst sig omkring produktet. Annonceringen af produktet kom ikke fra Palcohol selv, men endte gennem omveje på en blog, der har fået nettet til at eksplodere med historier om det fascinerende pulver.

Palcohols hjemmeside har grundlæggeren Mark Philips nu taget til genmæle over for de mange historier om produkterne, der har floreret på forskellige nyhedssites.

Herfra lyder det fordømmende, at Palcohol er blevet skrevet op til en sensationshistorie, hvor det eksempelvis først har fremgået, at en pakke på en enkelt ounce pulver (ca. 28,35 gram) skulle indeholde mængder af alkohol på op til 65 procent. Det er langtfra korrekt, lyder det ifølge Palcohol selv.

Én pakke Palcohol vil kun indeholde 10-12 procent alkohol, lyder det fra firmaet.

Friluftsentusiast med hang til drinks

Opfindelsen er kommet til verden, da opfinderen Mark Philips skulle være fysisk aktiv, men har savnet at kunne tage sig en drink på vandreturen i bjergene uden at skulle slæbe tunge flasker med sig.

På Palcohols hjemmeside står en række fakta om produktet, men det fremgår dog ikke præcis, hvordan kemi tillader Mark Philips at overføre alkoholens virkning til pulver.

Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP er der tidligere i historien blevet foretaget flere patenteringer af alkohol i pulverform, så idéen er langtfra ny. Et enkelt eksempel fra General Food Corporation i 1970’erne viste, at man her lavede produktet ved at absorbere ethanolen ind i en slags pulver af kulhydrat.

Det amerikanske site Gizmodo har talt med en amerikansk ekspert i fødevarer, Sam Bompas, som har et bud på tilblivelsen af pulveret. Han tror, at ethanolen ’mikroindkapsles’ i et bjerg af små molekylære beholdere af en art.

Alkoholmolekylerne vil i sig selv stadig være flydende, siger Bompas, de vil blot være overtrukket med en mikroskopisk skal, der formentlig er blandet med sukker eller andre pulvertyper, der tilfører smag.

Hvordan Palcohol så mikroindkapsler alkoholen, er dog hemmeligheden bag produktet. Ifølge eksperten, som Gizomodo har talt med, vil sådan en proces typisk finde sted ved at overtrække væsken med fedtmolekyler, der vil blive opløst, når de blandes med eksempelvis vand.

På Palcohols hjemmeside har Mark Philips endnu ikke reageret på nyheden om, at hans pulverprodukt alligevel ikke er godkendt af myndighederne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>