Anderledes computerspil for den nysgerrige

Hvis du drømmer om at prøve kræfter med en rummission, der bærer mere præg af ESA og Nasa end af Star Trek og Star Wars – så er Kerbal Space Program (KSP) måske noget for dig.

Computerspillet udgør en del af den stadigt voksende underskov af teknisk orienteret underholdningssoftware. KSP er ligesom flere andre i samme kategori et ‘indie-spil’ – det vil sige et computerspil lavet af enkeltpersoner eller mindre udviklerhold uden støtte fra de store spiludgivere.

Mens indie-spillene kan savne lidt på den visuelle front sammenlignet med de store mainstream-titler, så kompenserer spillene ofte for manglen i form af originalitet og gameplay.

Og her er KSP bestemt ikke nogen undtagelse.


Gene Kerman kommer (øverst til venstre) med gode begyndertips til en opsendelse i Kerbal Space-programmet. Det krævede dog flere forsøg, før de gode råd medførte, at mandskabsmodulet landede sikkert igen.

Spilleren har kontrol med et rumprogram på planeten Kerbin, der er befolket af kerbals. Det er små grønne væsner, der kun lader til at have ét mål i livet: at bygge raketter og udforske rummet.

Og her har de behov for spillerens hjælp. Først og fremmest skal et rumfartøj bygges fra bunden. Det foregår med point-and-click og kræver stillingtagen til blandt andet de enkelte komponenters vægt i forhold til de fordele, de måtte have – eksempelvis brændstofkapacitet.

Der skal blandt andet vælges mandskabsmodul, raketmotor og eventuelt sensor-udstyr.

Når fartøjet er samlet, skal det naturligvis sendes op. Her har spilleren fuld kontrol over retning, fart, rotation om egen akse osv. Under opsendelsen skal aktiveringen af rakettens forskellige trin også styres.

I denne fase er der en masse, der kan gå galt. Denne spillers rumfartøj – inkl. de tre forventningsfulde kerbals om bord – led en krank skæbne et par gange. Fidusen viste sig at involvere en ordentlig adskillelse af raket og mandskabsmodul, så faldskærmen kunne folde sig rigtigt ud og føre Bill Kerman, Jebediah Kerman og Bob Kerman helskindet ned på Kerbin igen.

Når først rumfartøjet er sendt op, så skal spilleren forholde sig til kredsløb omkring planeten i forhold til det endelige mål – eksempelvis en måne. Det gøres blandt andet ved at styre thrust og rotation. Igen er der en masse, der kan gå galt, og det er med at holde tungen lige i munden og blikket på navigatorkuglen i bunden af skærmen. Særligt fordi op og ned ikke eksisterer i rummet.

De nævnte udfordringer er blot et lille udsnit af de prøvelser, spilleren skal igennem for at sikre succes for sine missioner. Men hvis nøje planlægning og sund dømmekraft – til tider under tidspres – ikke er noget, der skræmmer, så er KSP givetvis også en belønnende oplevelse for den dygtige spiller.

KSP er stadig i det, der hedder early access, det vil sige, at det ikke er færdigt endnu. Ikke desto mindre kan det dog købes til både Windows, Mac og Linux, og der kommer løbende nyt indhold til spillet.

Byg et fængsel – eller et rumskib


I Prison Architect skal spilleren planlægge, bygge og administrere et fængsel. Til opbygningen hører også at sørge for vand, el og andre forsyninger. Og hvis ikke tingene fungerer, risikerer man at få et fangeoprør imod sig.

Et andet indie-spil i early acces-fasen, som også stiller krav til planlægning og dømmekraft, er Prison Architect. Det er en slags simulator, hvor spilleren indtager rollen som grundlægger og bestyrer af et fængsel. Fængslet skal designes helt fra fra grunden – det vil sige, at der også skal sørges for vand og elektricitet. Der skal hyres vagter, der skal bygges et køkken og så videre. Og tingene skal fungere – ellers risikerer spilleren at få et fangeoprør imod sig.

Prison Architect fås også til Windows, Mac og Linux og er også under løbende udvikling.


I FTL: Faster Than Light indtager spilleren rollen som kaptajn om bord på et rumskib (tv.). Det betyder eksempelvis kampe med andre rumskibe (th.) og et administrativt arbejde med blandt andet skibets energiforsyning.

Et tredje nævneværdigt indie-spil i den tekniske genre er FTL: Faster Than Light. Det er, som navnet antyder, et spil i sci fi-genren. Spilleren har kontrol over et rumskib, der skal vedligeholdes, udbygges og forsvares i et univers fyldt med fremmede livsformer – både fjender og venner – og teknologi. Der er tale om et strategispil, hvor sådan noget som energifordelingen om bord skal administreres, og der skal uddelegeres opgaver til besætningen.

Spillet er modsat de to andre ikke i early access, men faktisk færdigt. Det har dog ikke forhindret udviklerne bag i at arbejde videre med det, og de har således for nylig frigivet en gratis udvidelse til spillet med flere våbentyper, racer, hændelsestyper og mere. FTL fås ligeledes til Windows, Mac og Linux.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>