Astronauter på hurtig rumvandring for at udskifte defekt computer

Computere holder ikke evigt, heller ikke dem, der er i kredsløb om Jorden om bord på den internationale rumstation, ISS. Ind imellem skal de udskiftes, og hvis de sidder på ydersiden af rumstationen, skal der en rumvandring til.

Derfor blev astronauterne Rick Mastracchio og Steve Swanson, der begge er erfarne rumvandrere, i går, onsdag, sendt ud på en halvanden times rumvandring for at udskifte en computer, der ikke fungerede mere.

Nasa opdagede problemet ved et rutinecheck den 11. april. Her viste det sig, at en backup-computer ikke længere reagerede. Computeren er af typen multiplexer-demultiplexer, forkortet MDM. Dem er der 45 af på ISS, og de 21 af dem sidder på ydersiden.

Læs også: Nasa frygtede astronaut ville drukne under rumvandring

Den defekte computer var backup for en MDM, der blandt andet har til opgave at dreje ISS’s solpaneler, så de peger i den rigtige retning, og at styre den slæde, som rumstationens store robotarm sidder på.


Det gik stærkt med at udskifte den defekte computer, men der var alligevel tid til at vinke. (Foto: Nasa)

Netop fordi denne MDM er vigtig for styringen af robotarmen, overvejede Nasa at udskyde opsendelsen af rumkapslen Dragon, som skulle fanges af armen. Det blev dog besluttet at gennemføre opsendelsen, og rumkapslen blev da også fanget af robotarmen præcis som planlagt.

Den 12 år gamle backup-computer blev udskiftet med en reserve, som siden april 2001 var blevet opbevaret i rumstationens Destiny-laboratorium. Det skriver Nasa i en kort meddelelse om rumvandringen.

Læs også: Astronauter med selvbyggede snorkler reparerede rumstation

Rumvandringen var planlagt til at vare 2,5 timer, men astronauterne klarede opgaven på en time og 36 minutter.

Nasa er ellers ikke meget for at sende astronauter på rumvandring, for teknikerne hos rumfartsorganisationen er stadig i gang med at undersøge, hvorfor der pludselig kom vand i astronauten Luca Parmitanos hjelm ved en rumvandring i juli sidste år.

Siden dengang har alle ikke-kritiske rumvandringer være suspenderet, og under de få rumvandringer, der har været nødvendige, har astronauterne haft vandabsorberende materiale og en lille snorkel med i hjelmen – til brug i fald problemet med vand skulle gentage sig, hvilket det heldigvis ikke har gjort. Ifølge Universe Today har Nasa fundet ud af, at vandet skyldtes et tilstoppet filter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>