Blog: USA: All your Cloud Are Belong to Us

Microsoft har fået (endnu) et problem.

Politiet i USA har bedt om at få udleveret kundedata som Microsoft har liggende på en server i Irland.

Og en dommer har dømt at data skal udleveres selvom de ligger i et andet land.

Med andre ord: Bare fordi Microsoft har “off-shoret” en computer betyder det ikke at data er uden for lovens lange arms rækkevidde.

Jeg vil næsten godt vædde på at denne sag kommer hele vejen til USAs højesteret, for der er meget store argumenter på begge sider.

Set fra myndighedernes er der ikke den store forskel på om det er data eller penge der off-shores: Hvis firmaet er underlagt USAs lov, har de bare at levere når dommeren har nikket lodret.

Alternativet ville være at man intet kunne finde ud af noget om hvad der foregår i firmaer, for længe inden myndighederne får sendt en anmodning om udlevering fra Irland ville data være flyttet til Singapore og derfra til New Zealand, Chile osv. osv. Det ville blive ren “Whack the Mole” for myndighederne.

Set fra Microsofts og andre “cloud-providers” side betyder dommen enden på enhver drøm om at levere “Cloud” services til kunder udenfor USA: Hvad nytter det at man skriver en garanti om at data ikke forlader EU, hvis USAs domstol kan fængsle topchefen for “foragt for retten” hvis han ikke vil udlevere dem ?

I bund og grund er vores kriminalretslige system bygget på det faktum at der altid er en gerningsmand hvor forbrydelsen sker. Det kan sagtens være at han har medsammensvorne der har ringet til ham og sagt at han skulle gå igang eller at han ville blive betalt, men udtrykket “lovens lange arm” dækker netop at forbrydere kun har arme i almindelig længde, mens politet samarbejder og opnår større rækkevidde.

Samarbejdet halter dog gevaldigt når man når til en landegrænse og trods alle mulige traktater og lokumsaftaler, er det stadig en rigtig god måde at vinde tid på for en forbryder, at komme ud over grænsen i tide.

At begå en forbrydelse på den anden side af en grænse plejede at være så godt som umuligt: Man kunne fyre en riffel af igennem pigtråden men det var næsten også eneste måde at gøre det på.

Selv indenfor unioner som USA har retssystemet problemer med grænserne og derfor har kriminaliseret handlinger som “at transportere en kvinde over grænsen med henblik på utugt” osv.

Når der ikke er en føderal myndighed for grænsen, f.eks i sammenstødet imellem EU og USA, er den slags lovgivning ikke en mulighed, så skal der traktater til osv.

Hvordan jurister og diplomater i de kommende år vil prøve at kvadrere den cirkel bliver formodentligt dræbende kedsommeligt at følge med i, for i bund og grund er og bliver det umuligt.

Men indtil videre er status at hvis ens cloudleverandør er fra USA er man f**ked.

phk

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>