Canadisk politi sladrer til FBI om psykisk syge

Har en canadier forsøgt selvmord for mange år siden, kan vedkommende få en lang næse, hvis ferien går til nabolandet USA. Her kan grænsepolitiet nemlig finde på at nægte indrejse til folk, der har været ramt af depression og modtaget behandling for det. Det skriver den canadiske tv-station CBC.

Det viste sig for et halvt år siden, da en canadisk kvinde blev stoppet i lufthavnen med henvisning til en behandling for depression i 2012 og et selvmordsforsøg i 2001. Men hvordan kunne USA’s myndigheder vide det, ville hun gerne vide.

Nu har Canadas svar på Datatilsynet opklaret sagen: USA’s grænsepoliti og FBI kan læse med i et register hos canadisk politi, hvor blandt andet mange selvmordsforsøg bliver registreret. I alt 19.000 episoder med psykisk sygdom er registreret i databasen.

At FBI kan læse med i databasen er der ikke noget nyt eller fordækt i – men at canadisk politi også brugte registret til psykiske diagnoser var ikke alment kendt. Det er ikke noget lovkrav eller en fast politik hos politiet, men er op til den enkelte betjent at vurdere, hvornår det er hensigtsmæssigt at gemme den viden.

Hos Torontos politi bliver alle selvmordsforsøg og opkald fra selvmordstruede dog rutinemæssigt gemt i registret, viste privatlivs-kommissærens efterforskning. Politifolkene forklarer, at det kan være vigtig viden at have om en borger, og at det er USA’s adgang til registret, som bør laves om, hvis det er et problem.

»Den uacceptable praksis med automatisk deling af politi-data om selvmordstrusler og selvmordsforsøg kan simpelthen ikke fortsætte,« siger kommissær Ann Cavoukian til CBC.

Hun beder derfor alle politikredse om at stoppe den praksis og kun registrere selvmordsforsøg i særlige tilfælde, for eksempel hvis det skete i politiets varetægt, eller hvis det skete på en måde, der var til fare for andre.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>