Dansk Industri censurerer Snowden og NSA ud af ny guide

Afsløringer om NSA’s overvågningsaktiviteter har siden juni 2013 jævnligt skabt overskrifter og debat i hele verden. Men i Dansk Industri er NSA og Edward Snowden stadig et meget følsomt emne, som derfor blev censureret væk fra en vejledning til organisationens medlemmer. Det skriver Politiken.

Den nye vejledning er skrevet af DI ITEK’s sikkerhedsudvalg, der rummer eksperter fra it-sikkerhedsfirmaer. Guiden skulle blandt andet forklare, hvordan man som dansk firma kan beskytte sig bedre mod industrispionage, der sker gennem hacking og digital overvågning.

Oprindeligt blev NSA nævnt 39 gange i vejledningen, der også rummede links til en række af de dokumenter, som Edward Snowden har sørget for er blevet offentliggjort. Men da Dansk Industri lagde vejledningen online den 13. marts, var alle spor af NSA, GCHQ og Snowden fjernet. To dage senere valgte organisationens direktør, Tine Roed, at fjerne guiden fra DI’s hjemmeside.

Forfatterne til den nu forbudte vejledning er stærkt forundrede. At nævne nogle af de afsløringer, Snowden har gjort mulige, er relevant og ikke et spørgsmål om holdninger, men facts, mener Mette Nikander, direktør for sikkerhedsfirmaet C-Cure. Peter Kruse fra CSIS kalder situationen ’meget politisk’ og afventer en forklaring.

Ifølge Dansk Industris direktør manglede der opbakning i medlemskredsen til vejledningen, som derfor blev trukket tilbage, men hvilke medlemsfirmaer der protesterede, vil direktøren ikke fortælle.

Folk fra sikkerhedsudvalget spekulerer i, om det kan være store amerikanske firmaer som Microsoft og IBM, der ikke ønsker fokus på overvågning fra de amerikanske myndigheder. Der kan også være problemer med NSA-historier i forhold til landets forhold til USA og Storbritannien, lyder en vurdering.

Opdatering: Microsoft Danmark oplyser, at firmaet aldrig har været imod indholdet i vejledningen, men tværtimod har været med til at skrive indholdet.

Det er ikke første gang, at NSA og Snowden giver anledning til ballade hos DI ITEK – brancheorganisationen for it-firmaer i Dansk Industri. Den tidligere direktør for DI ITEK, Tom Togsverd, fortalte i oktober 2013, at NSA også stod bag industrispionage mod danske virksomheder. Den melding måtte han trække tilbage kort tid efter med et skriftligt dementi. Efterfølgende stoppede Tom Togsverd som direktør for ITEK efter 15 år på posten.

Læs også: Dansk Industri: NSA spionerer mod danske virksomheder

Læs også: Itek-direktør trækker anklager om NSA-spionage mod danske firmaer tilbage

Læs også: Tom Togsverd stopper som ITEK-direktør

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>