Dansk politi afhører mistænkt CSC-hackers ven i Cambodia

Siden Gottfrid Svartholm blev udleveret til dansk politi i november, har han siddet isolationsfængslet, mistænkt for at have hacket mainframe-systemer hos CSC. Alt tyder på, at politiet holder ham der, indtil retssagen mod ham begynder til september, og begrundelsen har lydt, at den svenske hackermistænkte kunne påvirke bevismateriale i sagen, hvis han ikke var isoleret.

Læs også: Åbne døre til hackersag: CSC-mistænkte fortsat fængslet trods protester

Den forklaring har mødt stærk kritik, men faktisk viser det sig, at både dansk og svensk politi i april måned har haft gang i efterforskningen i Cambodia, hvor Gottfrid Svartholm boede i en årrække, inden han blev anholdt i den tilsvarende svenske hackersag.

En tidligere samarbejdspartner i Cambodia fortæller nemlig, at han blev afhørt af dansk og svensk politi, og at det foregik på mærkværdig vis. Det skriver Torrentfreak.com, som kender til personens fulde identitet, men som har anonymiseret kilden under navnet John.

Ifølge Johns forklaring blev han tvunget til at møde op til en afhøring – ellers ville det lokale politi tage affære, sagde en truende svensk politimand over telefonen, uden at ville fortælle sit navn.

Til afhøringen, som foregik på neutral grund, var en dansk betjent og den danske vicestatsadvokat fra anklagemyndigheden, Anders Riisager, men ikke den truende svenske betjent.

Spørgsmålene var for det meste umulige at besvare, fordi de handlede om detaljer fra en periode for tre år siden, fortæller John, men et spørgsmål var nemt at svare på – nemlig om andre havde haft adgang til Gottfrids Svartholms computer. Der var nemlig over 50 personer med nem, fysisk adgang til maskinen, men det svar var politiet ikke interesseret i at få uddybet, lyder Johns udlægning af mødet med de danske myndigheder.

Læs også: Nye beviser i dansk hacker-sag: Politiet beder om hjælp fra Australien

Spørgsmålet om adgang til Gottfrids Svartholms computer blev centralt i den svenske retssag mod ham og var med til at få ham frikendt for nogle af anklagerne, da politiet ikke kunne bevise, at det var Gottfrid Svartholm selv, der havde udført hackingen, kun at det var sket fra hans computer.

Det undrer John meget, at politiet fra Danmark og Sverige først har kontaktet ham nu – 20 måneder efter Gottfrid Svartholm blev anholdt. Han beskriver hele oplevelsen som ‘chokerende’ og ‘skandaløs’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>