Er du omstillingsparat? Vi er europamestre i organisationsændringer

Sidder du med en lidt mat fornemmelse af, at du lige har nået at vænne dig til den nye organisation, når din ledelse begejstret annoncerer, at der er organisatoriske ændringer på vej? I givet fald er det ikke så underligt. Danske virksomheder er nemlig europamestre i organisationsændringer.

Mens 32 procent af arbejdspladserne i EU samlet set har gennemgået organisatoriske ændringer siden 2010, gør det samme sig gældende for hele 60 procent af de danske arbejdspladser. Det fremgår af en undersøgelse som Gallup har foretaget for Eurofound, skriver Arbejdsmiljoviden.dk

Står din karriere i stampe? Sæt den i gang med et cv på Jobfinder.

På andenpladsen ligger Sverige, hvor 56 procent af virksomhederne har ændret organisationen. Græske, finske og østrigske virksomheder deler tredjepladsen med 46 procent.

I bunden af liste ligger Ungarn og Slovakiet, hvor kun hver femte virksomhed har pillet ved organisationen siden 2010.

Frans Bevort, adjunkt på Institut for Organisation ved CBS, siger til Arbejdsmiljoviden.dk, at der er to hovedårsager til, at så mange danske virksomheder og institutioner har haft organisatoriske forandringer:

For det første er de meget eksportorienterede:

»Finanskrisen har medført et stort pres på danske virksomheder, da vi er ekstremt eksportudsatte. Og når man går igennem en kriseperiode, så bliver der ofte reorganiseret og forsøgt at lægge produktionen om til at blive mere effektiv og til nye områder, hvor man regner med at kunne tjene flere penge,« siger han til Arbejdsmiljoviden.dk.

Læs også: Strategiekspert: Topchefer har teknologiske skyklapper på

Netop fordi vi er afhængige af eksportmarkederne er danske virksomheder traditionelt meget omstillingsparate, fremhæver han.

For det andet spiller den danske arbejdsmarkedsmodel en vigtig rolle. Den gør det nemt at hyre og fyre – og at sikre en relativ god arbejdsløshedsunderstøttelse.

»Det meget fleksible danske arbejdsmarked faciliterer forandringer og omstruktureringer ved at lette afskedigelser,« siger Frans Bevort.

Læs også: Sådan undgår du at blive fyret

De omstillingsparate virksomheder er godt for handelsbalancen, men kan til gengæld være problematisk for de ansatte, påpeger han over for til Arbejdsmiljoviden.dk.

»Det virker meget stærkt på medarbejderne, når der for eksempel er afskedigelser. Efter fyringer kan de tilbageværende have en form for sorgreaktion og undre sig over, hvorfor det ikke var dem, der blev ramt. Det kan være frustrerende, hvis de ikke forstår årsagerne til forandringerne,« forklarer Frans Bevort.

Han råder derfor virksomhederne til tydeligt at forklare medarbejderne, hvad der er årsagen til de organisatoriske ændringer, da det kan være med til at dæmpe frustrationerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>