Hun fik mod til at træffe upopulære beslutninger

Marianne Andersen har i dag et bredere perspektiv i sit arbejdsliv og tør træffe flere upopulære beslutninger end for fem år siden. Og hun tvivler ikke på, at det skyldes den Executive MBA, som hun blev færdig med i 2009:

»Kernen i det, jeg har lært, er at udfordre status quo. At turde stille spørgsmål hele tiden ved det, vi gør, og måden, vi gør det på. Er det optimalt for virksomheden? Eller skulle vi hellere gøre noget andet?« forklarer Marianne Andersen, som i dag er ansvarlig for BK Medicals kirurgiportefølje, herunder strategiudviklingen på området.

Opret et cv på Jobfinder – den lige vej til en ny karriere.

Modet til at udfordre vedtagne normer, strategier og virksomhedens selvforståelse bunder i, at undervisningen på studiet tog udgangspunkt i cases fra rigtig mange forskellige typer virksomheder og brancher:

Kernen i det, jeg har lært, er at udfordre status quo. At turde stille spørgsmål hele tiden ved det, vi gør, og måden, vi gør det på.
Marianne Andersen,BK Medicals, om sit executive MBA-studium

»Jeg har selv mest erfaring fra medikobranchen, men her fik jeg inspiration fra andre brancher, f.eks. tøj-, benzin-, mobiltelefon- og bilbranchen. Det var meget lærerigt – både at høre om dem, der fandt alternative løsninger, og dem, som fejlede, fordi de glemte at tænke hele organisationen med i afgørende strategiske beslutninger,« forklarer Marianne Andersen.

Historien om den tidligere chef for General Electric, Jack Welch, som ryddede grundigt op i den amerikanske virksomhed ved blandt andet at fyre dygtige medarbejdere, fordi de ikke passede ind i virksomhedskulturen, er blandt de cases, der har inspireret Marianne Andersen:

»Af og til skal der tages beslutninger, som ikke er sjove på kort sigt, men som er nødvendige, hvis du vil skabe en vindende og motiveret organisation på længere sigt,« fastslår hun.

Som at komme hjem

Under studiet og lige efter arbejdede hun hos Convatec, men da firmaet flyttede til Schweiz, blev hun i Danmark og fik job hos amerikanske Merit Medical. Blot halvandet år senere flyttede virksomheden imidlertid til Holland, og hun søgte sit nuværende job hos BK Medical.

I dag er det to år siden, at Marianne Andersen startede i virksomheden, og – indtil videre – sluttede en ring i sit arbejdsliv. Det var nemlig her, det hele begyndte, da den nu 50-årige svagstrømsingeniør fik sit allerførste job.

Dengang arbejdede hun med ultralyd, og det er også en del af hendes ansvarsområde i dag, selv om hendes opgave nu ligger på det overordnede niveau i virksomheden:

»Det føles som at komme hjem igen, fordi jeg her har mulighed for at arbejde i en højteknologisk, ingeniørtung virksomhed med software, hardware, design og mekanik,« forklarer hun.

Jobbet betyder, at Marianne Andersen er kommet tæt på det strategiske arbejde med teknologi og innovation, og dermed kombinerer hun sin ingeniørbaggrund med det brede forretnings- og ledelseskendskab, hun har opnået gennem sin erhvervserfaring og MBA.

Tæt kontakt med forskere

Ifølge jobbeskrivelsen skal hun holde øje med nye tendenser, vurdere produktidéer og spotte forretningsmuligheder. Det betyder, at hun er i tæt kontakt med universiteter, forskere og nystartede virksomheder over det meste af verden for at skaffe det nødvendige overblik. Samtidig sidder hun med ved bordet, når de overordnede strategiske beslutninger skal træffes inden for hendes område:

»Gennem min Executive MBA har jeg lært at komme op i helikopteren og kan på den måde være med til at forbedre de løsninger, vi har i dag. Jeg påvirker strategien og er med på det niveau, hvor beslutningerne træffes – både de sjove og de knap så sjove,« siger Marianne Andersen.

Læs også: »MBA lærte mig at tale magtens sprog«

MBA’en har givet indsigt i de mange forskellige discipliner såsom salg, marketing, finans, logistik og innovation og dermed en helhedsforståelse, som er vigtig, når strategien skal lægges med blik for organisation, kunder, konkurrenter, marked osv., påpeger hun.

Lærer af andre brancher

Særligt i forhold til innovationsarbejdet har hun ladet sig inspirere af studiet, ikke mindst når det gælder såkaldt ‘disruptive technology’ (radikalt anderledes teknologi, red.), som kan vende op og ned på et ellers sikkert marked:

»Jeg blev utrolig inspireret og spidsede virkelig ører, da vi hørte om virksomheder, der uden selv at opdage det blev overhalet indenom af helt ny og anderledes teknologi, som dengang de digitale kameraer overtog markedet, eller da cd’er blev erstattet af downloading på internettet,« fortæller Marianne Andersen.

Læs også: MBA-studerende får testet deres IQ

Den indsigt bruger hun i dag til aldrig at tage noget for givet samt at holde øjne og ører åbne. Hun er inspireret af Henry Ford, der grundlagde Ford Motor Company i 1903, og som mente, at kunderne ville have svaret ‘hurtigere heste’ – og ikke biler, hvis han havde spurgt, hvad de havde brug for.

»Som Ford skal vi være helt open minded, når det drejer sig om redskaber til hjernekirurgi. Det handler om at kigge bredere, for måske kommer der en MR-scanner i morgen, der fylder det samme som en lommeregner, eller en helt revolutionerende løsning, så man slet ikke skal bruge ultralydsscanning mere,« eksemplificerer hun.

Prøver at forstå kunderne

Derfor prøver hun altid at pejle sig ind på kundernes behov:

»Jeg forsøger at forstå deres ’pains’ – de udfordringer og problemer, de har – og helst dem, som konkurrenterne eller brugerne ikke selv har opdaget, fremfor at spørge dem direkte om deres ønsker,« forklarer hun.

Selv om MBA-studiet bød på to hårde år, hvor det sociale liv var sat på pause, ser Marianne Andersen tilbage på forløbet som en meget frugtbar tid:

»Det har været enormt givende. Jeg har altid kunnet lide at lære nyt, så selv om jeg er nysproglig student, valgte jeg at blive ingeniør. Jeg vil ikke gå i stå og går nok snart i gang med noget andet nyt og spændende,« fastslår Marianne Andersen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>