Irriteret pendler opdagede problemet med rejsekort på mobiltelefoner

Irriteret pendler og programmør, der har forsøgt at sætte sig ind i sagerne.

Sådan beskriver Casper Bang sig selv. Han gjorde sig for nylig bemærket, da han på eget initiativ udviklede en app, der gør Android-mobiltelefoner med den trådløse teknologi NFC (Near Field Communication) i stand til at læse data om blandt andet saldo direkte fra et rejsekort.

I den forbindelse brugte han en del tid på at gennemskue, hvordan data kan læses fra rejsekortet – og det viste sig, at den såkaldte MiFare-teknologi, rejsekortsystemet baserer sig på, ikke er åben og frit tilgængelig.

Samtidig gik det op for Casper Bang, at det kun er nogle NFC- telefoner, der kan læse fra kortet – nemlig dem med en NFC-chip fra NXP, den virksomhed, som står bag MiFare-platformen.

Ikke bare standard-NFC

Til Ingeniøren oplyser Alexander Rensink fra NXP i en e-mail, at MiFare er en sikker applikationsplatform, som NXP Semiconducters har alle rettigheder til. Og at NFC-chips fra NXP understøtter muligheden for at skrive og læse Mi­Fare-kort – altså eksempelvis rejsekortet.

Læs også: Rejsekort trækker i land på app-løfte

Den teknologi licenserer NXP, så hvis andre vil implementere den, eksempelvis andre NFC-chip- producenter, koster det altså i udgangspunktet penge.

De penge har en anden stor NFC-chipproducent, Broadcom, ikke betalt, og derfor understøtter Broadcoms NFC-chips ikke Mi­Fare-teknologien – men Broadcom oplyser til Ingeniøren, at virksomhedens chips understøtter de åbne NFC-standarder.

»Jeg troede faktisk, det var en standard, men så bliver man klogere,« siger Casper Bang om det øjeblik, da det gik op for ham, at hans app ikke fungerer med flere nye mobiltelefoner med NFC.

Læs også: Rejsekort: Derfor er alle alternativer til NFC i mobiltelefoner problematiske

Ingen officiel app foreløbig

I udgangspunktet er der begejstring hos Rejsekort A/S for Casper Bangs initiativ, men chefkonsulent Gregers Mogensen har ingen forventning om, at der kommer en officiel app foreløbig.

Han vurderer, at appen fungerer med omkring 25 pct. af telefonerne på markedet, og at hvis Rejsekort A/S lavede en tilsvarende app, ville der være en forventning om, at den skulle fungere med langt flere telefoner.

»Der er en verden til forskel på at lave noget officielt og så lave et stykke hobbyarbejde som det, Casper har lavet. Og der betyder markedsandelene noget. Selvom der er telefoner på vej, så kan vi ikke vide, hvornår de 25 pct. skifter fra det ene til det andet. Tværtimod har vi set, at Broadcoms andel er blevet større i stedet for mindre, hvis du kigger over de seneste to år. Derfor er det ikke det, vi har øverst på listen,« siger Gregers Mogensen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>