Israelsk firma vil forvandle vandmænd til supersugende bleer

I Israel har forskere i én proces angrebet to problemer: Det ene er, at store mængder vandmænd forpester strande og havne – det andet er, at svært nedbrydelige bleer fylder op på verdens lossepladser.

Løsningen fra den israelske startup-virksomhed Cine’al Ltd. er baseret på forskning fra Tel Aviv’s University, der har vist, at vandmænds ‘kød’ har en superabsorberende effekt. Så hvorfor ikke bruge dem til et produkt, der kan give bløddyrene et bedre omdømme:
Naturligt nedbrydelige bleer med dobbelt så stor sugeevne som de gængse bleer på markedet.


Der bliver flere og flere vandmænd på grund af rovdrift på havene og global opvarmning. Israelsk forskning har fundet ud af at bruge de mange bløddyr til at fremstille hydromash – et tørt, fleksibelt og stærkt alternativ til superabsorberende polymerer.

»Der er for mange vandmænd i havene, og der er for mange Pampers på lossepladserne. Cine’al har måske den ultimative løsning på begge de problemer,« har virksomhedens direktør, Ofer Du-Nour, sagt til Times of Israel.


Bleer er et af verdens største affaldsproblemer. Men baseres de på det nye stof fra vandmænd, kan bleerne nedbrydes på 30 dage imod de de hundredvis af år, nedbrydningen tager i dag.

Ved at nedbryde vandmændenes ‘kød’ får de et produkt, de kalder ‘hydromash’ – et tørt, stærkt og meget fleksibelt materiale. Dernæst tilsættes antibakterielle nanopartikler, som gør stoffet anvendeligt til eksempelvis bleer. Desuden kan der tilsættes nanopartikler, som enten kan optimere sårheling eller give duft, farve eller øget fleksibilitet til materialet.

»En tredjedel af verdens engangsaffald er bleer. En nyfødt baby forbruger omkring 70 kg bleer det første leveår alene. Vores nye bleer nedbrydes i naturen på 30 dage, modsat nuværende bleer baseret på de superabsorberende polymerer, SAP, som tager hundredvis af år om at blive nedbrudt i naturen,« siger Ofer Du-Nour.

Virksomheden tænker også at bruge hydromash til hygiejnebind, rengøringssvampe og endda toiletpapir.

Hydromash skulle kunne konkurrere med SAP på prisen. Det vides dog ikke, hvornår, vandmandsbleerne kan forventes på danske supermarkedshylder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>