Jagten på et ping: Derfor er det så svært at finde de sorte bokse

Inden for de seneste par dage har både et kinesisk og et australsk skib opfanget signaler, der til forveksling ligner dem, som udsendes fra de sorte bokse på et fly. Det giver fornyet håb om, at det forsvundne malaysiske MH370 kan findes.

Det kinesiske skib, Haixun 01, har opfanget to signaler, mens det australske skib, HMAS Ocean Shield, har opfanget et enkelt signal. Begge skibe befinder sig cirka 1.000 km vest for Australien, hvor eftersøgningen i dag fortsætter med deltagelse af ni militærfly, tre civile fly og 14 skibe.

Der er små 600 kilometer mellem de to steder, hvor der nu er opfanget signaler, og signalet fra en sort boks rækker højst seks kilometer. I mindst et af tilfældene må der altså være tale om falsk alarm.

Havpattedyr, skibsskruer og motorer kan udsende lyde, der kan forveksles med signalet fra en sort boks.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370

Signalet fra en sort boks er et ganske lavteknologisk akustisk signal – blot en kortvarig lyd med en høj frekvens. Signalet rummer ingen informationer, som kan bruges til at identificere kilden eller gøre det nemmere at lokalisere den sorte boks.

Et fly rummer to forskellige sorte bokse, nemlig en flight data recorder, der registrerer flyet elektroniske signaler, for eksempel motorparametre og rorudslag, og en cockpit voice recorder, der optager samtaler i cockpittet og talekommunikation med kontroltårne.

Følg jagten på MH370′s sorte bokse i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Hver af de sorte bokse er udstyret med et såkaldt underwater locator beacon, der også kaldes en pinger. Pingeren aktiveres, i samme øjeblik den nedsænkes i vand, og så begynder den at udsende et ultralydssignal med en frekvens på 37,5 kHz.

Der udsendes et ping i sekundet, og hvert ping varer en hundreddel af et sekund. Pingeren bliver ved med at sende signaler, så længe der er strøm nok på batteriet, som skal kunne holde i mindst 30 dage.


Det australske skib Ocean Shield trækker denne Towed Pinger Locator – en følsom undervandsmikrofon – efter sig. (Foto: U.S. Navy)

Frekvensen er valgt, fordi den højfrekvente lyd kan rejse ganske langt gennem vand. Med en superfølsom undervandsmikrofon som dem, eftersøgningsskibene medbringer, kan signalet opfanges på en afstand af op til 6.000 meter.

Læs også: MH370: Efterforskere finder ‘mest lovende spor hidtil’

Signalerne er opfanget i et område, hvor havet er cirka 4.500 meter dybt, så hvis flyvraget ligger her, skal eftersøgningsskibet befinde sig næsten lige over det, hvis pinget fra de sorte bokse skal kunne høres.

Hvis der opfanges flere ping-signaler, kan man prøve at bevæge sig i den retning, hvor signalet bliver stærkere, og på den måde kan man spore sig ind på de sorte bokse. Så kan man sende ubemandede ubåde ned, hvor vraget sandsynligvis ligger, og med lidt held kan sådan en ubåde finde de sorte bokse og bringe dem op til overfladen.

Det er dog ikke nemt at operere på så stor en havdybde, og desuden er tiden ved at rinde ud. Nu er det 30 dage siden, at flyet forsvandt, og batterierne til de sorte bokses underwater locator beacon holder højst et par uger endnu.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>