Laboratoriedyrkede skeder implanteret med stor succes

Læger fra USA og Mexico står bag et stykke biomedicinsk ingeniørkunst ud over det sædvanlige. De har nemlig implanteret skeder dyrket i et laboratorium ind i fire unge kvinder, der nu kan have et normalt sexliv.

Kvinderne var mellem 13 og 18 år, da de fik foretaget operationerne. De havde misdannede eller helt manglende skeder på grund af en sjælden medfødt lidelse ved navn Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom.

Lægerne tog udgangspunkt i vævsprøver fra kvindernes ydre kønsorganer. Celler derfra blev brugt til at dyrke muskelceller og slimhindeceller på et særligt bionedbrydeligt materiale. Efter syv dage kunne vævet sys sammen til skeder, som så kunne implanteres.

Læs også: Forskere dyrker velfungerende, kunstig nyre i laboratoriet

Kvindernes kroppe tog godt imod skederne, og der blev dannet nerver og blodkar som håbet.


Skedevæv dyrkes først i laboratoriet, før det sys sammen til en skede, der kan indopereres. (Foto: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine)

Operationerne blev foretaget mellem 2005 og 2008, og her flere år efter er alle fire kvinder seksuelt aktive, de har ingen smerter og er tilfredse med deres sexliv. De laboratoriedyrkede skeder fungerer fuldstændig som normale skeder, fremgår det af en artikel i det lægemedicinske tidsskrift The Lancet.

I en anden artikel i samme nummer af The Lancet beskriver schweiziske læger, hvordan de på tilsvarende vis har dannet nye næsebor til fem patienter, der havde mistet næseborene på grund af hudkræft. Et år efter næserekonstruktionerne var alle fem tilfredse med næsernes udseende og funktion.

Lægerne forventer, at teknikken også kan bruges til at fremdyrke komplette næser, ører og øjenlåg. I forvejen kan lægerne implantere hud, blodkar, urinrør og blærevægge dyrket i laboratorier.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>