Logning: Løbet er kørt forlængst – ‘de’ ved allerede alt om dig

ComputerViews: EU-domstolen har erklæret det omstridte EU-logningsdirektiv ugyldigt, og nu er fanden løs (igen) mange steder i Europa.

Direktivet blev i sit fulde omfang indarbejdet i dansk lov i efteråret 2007 – altså for næsten syv år siden – hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

EU-domstolen mener nu – syv år senere – at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et “alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger.”

Det kan du læse mere om her: Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt.

Logning er kommet for at blive
Alene sidste år blev der herhjemme gemt omkring 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik som følge af logningsdirektivet.

Helt forudsigeligt har der allerede rejst sig en form for sejrstemning over dommen, som eksempelvis SF’eren Margrethe Auken mener er en “en kæmpesejr og styrkelse af borgernes grundlæggende rettigheder over for myndighederne.”

Hun peger i Politiken på, at ‘det’ handler om at finde ‘den rette balance’ mellem at give politiet nyttige værktøjer og samtidig beskytte borgerne mod en politistat.

Det kan ingen vel være uenig med hende i – heller ikke selv om din digitale færden allerede er blevet logget i årevis uden at du – som det har været tilfældet for de fleste danskere – har kunnet mærke nogen negative konsekvenser af indsamlingen.

Til gengæld mener i hvert fald politiet, at logningen gavner.

Det kan du læse mere om her: Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>