Mazda vil gøre benzin lige så ren som el

Mazda er på en mission – den japanske bilproducent vil nemlig gerne overbevise fremtidens bilkøbere om, at en bil udstyret med en forbrændingsmotor kan være lige så miljøvenlig som en plugin-hybridbil eller sågar en ren elbil – og samtidig væsenligt billigere.

Løsningen kalder de ‘Skyactive’, og med de kommende versioner 2 og 3 skal målet nås.

Men udviklingsingeniørerne i bilproducentens hovedkvarter tæt på Hiroshima har travlt. Status er nemlig, at Mazda lige nu kan konkurrere, når det gælder emissionskrav på det europæiske marked. Den seneste model af deres 1,5-liters benzinmotor kan i en Mazda 3, som netop er blevet sat til salg i Danmark, nøjes med at sende 119 gram CO2 ud per kørt kilometer. Det er et stykke under det kommende flådekrav fra EU på 130 g/km i 2015.

Løsningerne har først og fremmest været højere kompression, lettere motor og mindre friktions- og pumpetab. Men der mangler stadig et godt stykke for at nå næste grænse på bare 95 g/km i 2021.

En helt anden retning

Men hvorfor har Mazda valgt at gå i en helt anden retning end de fleste af de øvrige bilproducenter, hvor el og downsizing i forskellige former er blevet standard?

Det kan skyldes to ting: For det første gælder det om at skille sig ud. Mazda er en af de små globale bilproducenter, og det giver ikke meget opmærksomhed at gøre det, alle de andre gør. Derfor er der en idé i at gå i en anden retning og fortælle en historie om, at man både kan få vredet ekstra mange kilometer ud af de værdifulde benzindråber, samtidig med at rækkevidden ikke forringes, og bilen forbliver rimelig ukompliceret (billig) sammenlignet med en plugin-hybrid.

Den anden årsag må være, fordi Mazda simpelthen tror på det. Ingeniøren var i forrige uge inviteret til præsentation af de kommende udviklingstrin i Skyactive-serien, og her kunne Joachim Kunz, der er ansvarlig for test af powertrain i Maz­das europæiske afdeling, fortælle, at Mazda nok skal nå 95 g/CO2 per kilometer i 2021. De teknologiske løsninger er kendte, men i modsætning til mange af de andre bilproducenter, som også har eksperimenteret med dem, har Mazda faktisk valgt at betræde det spor.

En af grundteknologierne, som skal i spil, hedder HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition) og betyder kort fortalt, at en traditionel benzinmotor ved meget høj kompression og et højt lambda-tal (blandingforholdet mellem luft og benzin) kan fungere som en dieselmotor. Det vil sige, at brændstoffet selvantænder og forbrænder meget homogent. Det kan spare op mod 30 procent i rent varmetab. HCCI fungerer dog kun inden for et begrænset omdrejningsområde, og der er stadig brug for tændrør ved lave omdrejninger.

Svært at slå elbilen

Joachim Kunz blev da også lidt mere vævende, da spørgsmålet faldt på, hvornår Mazda er klar med HCCI. For selvom teknologien er kendt, og resultaterne attraktive, så er løsningerne vanskelige. Mazda mener, at de med deres erfaring fra Wankel-motorer har en fordel, når det gælder om at få kompressionen højt nok op. Aligevel vil Joachim Kunz ikke love HCCI, før ‘inden næste modelplatform kommer på markedet’, hvilket i praksis vil sige omkring 2020.

Mazdas egne beregninger viser, at hvis CO2-emissionen fra kilden til hjulet regnes ind i elbilernes udledning, så vil Skyactive version 2 og 3 kunne konkurrere på miljø­fronten med plugin-hybridbiler og endog rene elbiler. Det er dog en yderst usikker beregning, da el – i takt med et større og større indhold af vedvarende energi – bliver mindre og mindre miljøbelastende. I Danmark har vi sandsynligvis for længst passeret det punkt, hvor en benzinmotor vil tabe til en elbil, når det gælder CO2-udledning – uanset hvor effektiv den bliver.

Så hvis EU’s miljøkrav lander på bare 65 g CO2/km i 2025, så har Mazda ikke ret mange teknologiske kort tilbage at spille, og Joachim Kunz erkender, at det nok ikke kan klares uden en form for hybridteknologi. Og det vil sætte Mazdas heste tilbage i samme fold som konkurrenternes.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>