Motorproducent kan selv stå bag strejkende helikoptermotorer

De problemer, der nu har ramt forsvarets Merlin-helikopter (EH-101), hænger, ifølge en redegørelse fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), sammen med en modifikation af RTM332-motorerne hos motorproducenten selv.

Motorleverandøren Turbomecas foreløbige undersøgelser tyder på, at problemerne, ifølge Beredskabsinfo, er opstået som følge af en modifikation af motorerne, som er foretaget af producenten selv.

‘Modifikationen medfører tilsyneladende risiko for, at motorerne går i stå under flyvning,’ oplyser ministeren, ifølge Beredskabsinfo, om fejlen, der har betydet, at Forsvaret har måttet tage seks helikoptere ud af den operative drift.

Læs også: Grounded: Seks af forsvarets EH-101-helikoptere har motorbøvl

Det er ikke endnu ikke lykkedes Ingeniøren at få en forklaring fra generalløjtnant Per Pugholm Olsen, der er chef for Forsvarets Materieltjeneste. Han har imidlertid tidligere oplyst, at han venter en afklaring af problemernes omfang og mulighederne for at løse dem i denne uge.

Bedre motorer i Norge

I Norge, der pt. overvejer at anskaffe AW-101, som merlinhelikopterne i mellemtiden er blevet omdøbt til, lover Agusta Westland nye og bedre motorer:

»Hvis eller når Norge vælger at anskaffe AW-101, vil man kunne nyde godt af de år, hvor Danmark, Storbritannien og Canada har opereret deres helikoptere, og hvor teknologiudviklingen er sket,« siger Steve Powell, Nordeuropa-direktør i Agusta Westland, til Teknisk Ukeblad.

Powell kalder de mange problemer med motorerne for børnesygdomme, men lover alligevel to væsentlige ændringer i forhold til den helikopter dansk forsvar fik leveret i 2009: Ny halerotor og GE C T7-8-motorer.

»Det vil give væsentligt lavere driftsudgifter og mere robust drift,« siger Powell til Teknisk Ukeblad.

For to år siden fandt Forsvarets Materiel Tjeneste under et ordinært vedligeholdelseseftersyn revner i ‘diffuser vane’, afskalning af ‘impeller shroud coating, tilstoppede kølehuller og revner i forbrændingskamret på 11 motorer til EH-101 helikopterne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>