Ny botnet-fare? Halvdelen af Kinas computere kører stadig Windows XP

Nedtællingen til Microsofts pensionering af Windows XP kan efterhånden tælles i timer. Den 8. april stopper alle sikkerhedsopdateringer til det gamle styresystem, med mindre man betaler ekstra for udvidet support.

Men hvor Windows XP i Danmark og andre rige lande først og fremmest er et problem for sygehuse og andre store organisationer, der hænger fast i styresystemet, er udfordringen en helt anden i for eksempel Kina. Det skriver Networkworld.com.

Læs også: Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support

Omkring halvdelen af alle computere i Kina kører stadig Windows XP, og det kan være en åben invitation til hackere, som er på jagt efter nye computere at indlemme i deres botnet, så de kan aktiveres til for eksempel DDoS-angreb eller misbruges til at sende spam.

Og fordi antallet af sårbare computere snart bliver så enormt stort i Kina, kan det potentielt være en trussel mod internettet som helhed, lyder det fra sårbarheds-eksperten James Forshaw fra firmaet Context Information Security. Han har blandt andet vundet 100.000 dollars i en Microsoft-konference om sårbarheder i Internet Explorer.

Hvis Kina og andre lande med høje XP-andele ikke selv kan få sat skub i migreringen til nyere styresystemer, kan det give mening med international hjælp, mener James Forshaw. Det kan for eksempel ske ved at udbrede Microsofts rabatordninger for køb af ny computer til disse lande også, vurderer han.

En anden sikkerhedsekspert, Cesar Cerrudo fra IOActive Labs, mener dog ikke, at den 8. april og den manglende XP-support vil betyde store ændringer fra den kinesiske maskinpark. Langt de fleste installationer er nemlig i forvejen uden licens og generelt ikke opdaterede, mener han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>