Ny metode renser dieseludstødning i én proces

Store og tunge dieselmaskiner på de danske byggepladser udleder dagligt tonsvis af NOx-gasser og sodpartikler, der medfører forhøjet risiko for kræft, astma og hjertekar-sygdomme for mennesker.

I kampen mod luftforurening fra biler skærper EU løbende kravene til reduktion af de farlige gasser og partikler frem til 2016, og producenter af dieselmotorer og leverandører af reservedele leder derfor med lys og lygte efter en effektiv og billig teknologi, der kan opfylde de nye krav.

I 2012 tildelte Fornyelsesfonden 7,2 mio. kr. til et projekt, hvor forskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med Dinex, der leverer komplette udstødningsløsninger til industrien, har udviklet en billigere og mere effektiv rensemetode.

Efter halvandet års forskning kan ph.d.-studerende Jeanette Hvam på SDU nu berette om gode resultater i projektet:

»Vores kombinerede løsning består af et filter af silicium-carbid, som er et meget stabilt materiale, der kan tåle temperaturer helt op til 2.000 grader, samt en flydende katalysator, der påføres filteret,« siger hun.

Hemmelig sammensætning

»Udfordringen i denne løsning er, at filteret skal være tilpas porøst, så gassen kan slippe igennem og videre til udstødningsrøret, samtidig med at de farlige partikler bliver opsamlet i cellevæggene,« siger Jeanette Hvam – uden dog at ville afsløre sammensætningen af den katalysator, der omdanner NOx til luft og vand.

»Men vores seneste forsøg viser, at ingen af partiklerne slap igennem.«

De løbende test af det kombinerede filter blev foretaget i samarbejde med Dinex under kontrollerede forhold, og efter den sidste test i slutningen af maj står Liebherr – producent af store dieseldrevne køretøjer til industrien – klar til at indsætte de første prototyper i deres maskiner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>