Nyt mineral adskiller sig fundamentalt fra alle naturlige og syntetiske forbindelser

[latex] SrCa_4Cr_8^{3+}(CO_3)_8SO_4(OH) _{16} \cdot25H_2O [/latex]

Det er formlen for et nyt mineral kaldet putnisit med en meget uventet krystalstruktur.

»De fleste mineraler tilhører en klasse eller familie af beslægtede mineraler, eller også er de i det mindste relaterede til syntetiske forbindelser, men putnisit er helt unikt uden forbindelse til noget andet,« forklarer Peter Elliott fra University of Adelaide i Australien i en pressemeddelelse.

Krystalstrukturen indeholder bl.a. en ring med otte Cr(OH)4O2 oktoedre, som omslutter en strontium-kation, og som er dekoreret med CO3-trekanter.


Krystalstrukturen langs (100). Sr2+ kationer er lilla. Ca(H20)4O4 polyedre er blå. Cr(OH)4O2 er røde, CO3 trekanter er grønne, SO4 tetreedre er gule. H2= er store grå kugler, hydrogenatomer er små grå kugler. [Grafik: Peter Elliott, University of Adelaide)


Krystalstrukturen langs (001). [Grafik: Peter Elliott, University of Adelaide)

Peter Elliott har sammen med tre kolleger fra Østrig og Canada kortlagt krystalstrukturen for putnisit, som er det foreslåede navn for det mineral, der i 2007 blev indleveret til Ernest Nickel, som gennem 14 år var chefforsker for CSIRO’s division for mineralogi i Perth, Western Australia.

Nickel døde i 2009, og artiklen i Mineralogical Magazine om putnisit er dedikeret til hans minde.

Det nye mineral findes som små krystaller, der ikke er større end halv millimeter i diameter. Det blev fundet i vulkansk klippemateriale i det vestlige Australien, der blev aflejret for 2,7 mia. år siden.


En krystal af putnisit med en størrelse på 0,25 mm i et grønt silikatmineral og kvarts. (Foto: Peter Elliot,University of Adelaide)

Det har mørke pletter i pink på en mørkegrøn og hvid baggrund. Som den kemiske formel indikerer, består det af strontium, calcium, chrom, svovl, kulstof, oxygen og hydrogen, som er en meget usædvanlig kombination.

Det er ikke klart, om det nye mineral med fordel kan bruges i praksis. Det er den overraskende materialesammensætning og struktur, der i første omgang gør det til noget helt specielt.

»Det viser, at naturen er bedre i stand til at danne kemiske forbindelser end nogen som helst forsker i et laboratorium,« siger Peter Elliott.

Mineralet er opkaldt efter de australske mineraloger Andrew og Christine Putnis fra Universität Münster i Tyskland.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>