Nyt museum giver middelalderen digital turbo

»Glem House of Cards og Game of Thrones – den danske middelalderhistorie er meget vildere og har det hele: intriger, blodsudgydelser, magtkampe. Det overgår langt fantasien,« siger Christian Irgens.

Han er kommunikationschef på det nye Danmarks Borgcenter i Vordingborg, som efter en gedigen saltvandsindsprøjtning på 140 millioner kroner åbner dørene i dag – mere end klar til at fortælle netop dén historie.

For de mange millioner har museet udgravet voldgraven og fyldt den med vand, opført et nyt museum, tegnet af arkitekterne Lundgaard & Tranberg, og ikke mindst fortalt den spændende middelalderhistorie med indlevelse og ny teknologi.

Da arkæologerne begyndte at udgrave det gamle voldanlæg, stødte de ikke bare på rester af flæskestegssandwich og gamle flasker – de fandt også to sammenstyrtede tårne fra den oprindelige kongeborg, der i perioden fra midten af 1300-tallet og et par hundrede år frem, var Danmarks største.

Dengang var der i alt ni tårne. Nu står der kun ét tårn tilbage i Vordingborg. Gåsetårnet. Det blev bygget i 1360’erne, og navnet henviser til Valdemar Atterdags hån over for de tyske magtcentre, han konstant kæmpede imod.

De to genfundne tårne menes at være styrtet sammen for 350-400 år siden efter at have levet en tid som ‘de skæve tårne i Vordingborg’, for arkæologerne har kunnet notere sig sætningsskader i fundamenterne. Men de ligger altså endnu i voldgraven, for det ville kræve yderligere finansiering at udgrave og genetablere dem.


I den nye udstillingsbygning fortæller videoer og animationer på væggene historier, mens publikum guides igennem fortællingen af den udleverede iPad. Men udstillingen er ikke kun virtuel. Voldgraven omkring borgen er blevet udgravet og fyldt med vand, og under det arbejde fandt arkæologerne to sammenstyrtede tårne fra den oprindelige kongeborg. (Foto: Danmarks Borgcenter)

Levende borg

Hvordan det oprindelige borganlæg har set ud, kan man nu alligevel få en god fornemmelse af på den iPad, man får udleveret ved indgangen.

Med såkaldt Augmentet Reality bliver borgen vækket til live på skærmen, mens man går rundt i området med iPad’en. Og borgen har været enorm. Omkring seks millioner mursten blev brugt til byggeriet, der blandt andet omfattede en 770 meter lang borgmur. Det vidner ikke bare om en stor borg, der var strategisk placeret midt i Danmark med gode søfartsmuligheder, det siger også noget om, at kongen var blevet rig. Teglsten var bekostelige.

Mursten er et af de seks temaer, Danmarks Borgcenter tager op i løbet af udstillingen. For danskerne kendte ikke til mursten, før italienske munke blev bragt hertil af biskop Absalon (1128-1201). Han havde et stort netværk inden for den katolske kirke efter at have studeret i Paris. Som Christian Irgens siger:

»På det tidspunkt kendte danskerne kun til at klaske ler op mellem nogle trækonstruktioner.«

Teknikken gjorde det muligt at bygge imponerende borge og kirker i et stenfattigt land som Danmark. Murstenene gav magten form.

Ny teknologi i formidlingen

Danmarks Borgcenter har især lagt vægt på historiefortællingen, så både børn og voksne bliver underholdt fra indgang til udgang. Indgangen er stadig det gamle bindingsværkshus, der har ligget der i århundreder, mens den nye bygning, der ligger i forlængelse af det, er en rå betonbygning støbt in situ og belagt med Cortén-stål.


Det nye museum er tegnet af arkitekterne Lundgaard og Tranberg. Det ligger i forlængelse af museets gamle bindingsværkshus og er en rå betonbygning støbt in situ og belagt med Cortén-stål. En del af den nye bygning ligger under jorden for ikke at forstyrre det fredede fortidsminde.

En del af den nye bygning er gravet ned under jorden for ikke at forstyrre det fredede fortidsminde for meget.

Når man køber billet, får man udleveret en iPad og et par høretelefoner, og derefter kan man vælge forskellige formidlingsveje gennem udstillingen. Videoer og animationer som projektioner på væggene går igen i den nye udstillingsbygning. Her er også opført en stor jernkasse med en længde på cirka 12 meter som noget af det første, man møder. Her fortælles historien om kongen og kirken, kampen mellem det gode og onde – der også var central i middelalderens politiske intriger.

»Vi viser også kampen mellem det gode og det onde som en sindstilstand. For hvad er fordele og ulemper ved alliancerne? Hvad får man? Og hvad giver man køb på? Og hvordan forsvarer man det over for sig selv og for Gud?« siger Christian Irgens.

Et andet tema er magt. Udstillingsarrangørerne har udvidet for­ståelsen af begrebet, så det ikke kun handler om Valdemar Atterdag (1320-1375) og hans generobring af Danmark borg for borg, men også om magtens natur. 20 kendte danskere, blandt andre politikere som Mogens Lykketoft og Connie Hedegaard, soldater, arkæologer og historikere fortæller på forskellige videoprojektioner om magt. Hvordan får man – og tager man – magt i dag?

På moderne vis bliver den besøgende også opfordret til at se nærmere på sit eget liv: Hvor har vedkommende magt? Hvilke alliancer indgår han eller hun i?

Historien bliver fortalt i et lettilgængeligt sprog af skuespillerne Dan Schlosser og Jens Andersen, mens musik af Rasmus Zwicki akkompagnerer de besøgende. Der er også en særlig børne-app. Den inkluderer spillet Ghost Hunt, så man kan tage iPad’en med ud på det gamle borgareal, hvor borgen og de gespenster og væsner, folk troede på i middelalderen, bliver vakt til live, mens man med fantasifulde våben kan bekæmpe dem.

Ifølge Christian Irgens kan det endda blive svært at få børnene med hjem igen:

»Vi har lige afprøvet det på en syvårig dreng. Han ville ikke med hjem, før han havde været gennem de sidste tre poster og slået de sidste monstre ihjel,« siger han.

Når Danmarks Borgcenter har valgt at formidle historien sådan, er det netop for at tiltrække et andet publikum end dem, der normalt går på museum, fortæller Christian Irgens:

»Historieformidling på museerne har traditionelt været fortalt af historikere for historikere. Vi har villet gøre den fantastiske historie, der ligger her, tilgængelig for så mange som muligt. Og når man har adgang til ny teknologi, er det utroligt, så mange måder man kan fortælle historie på.«

Danmarks Borgcenter i Vordingborg åbner i dag. Se mere på danmarksborgcenter.dk, museerne.dk eller facebook.com/museumsydostdanmark.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>