Nyt museum skal give Mexicos badegæster indblik i mayakulturen

Man kan undre sig over, at det ikke har været der før: et museum for den mayakultur, der stadig præger en stor del af den mexicanske halvø Yucatán. Men nu er det der. Museo Maya de Cancún hedder det og er bygget på et område med arkæologiske fund.

Der er kun meterhøje ruiner tilbage af de paladser og templer, der nu er naboer til museet, men de har sandsynligvis været af en noget højere kvalitet end det museum, der nu er plantet i et hjørne af området. Med tydelig inspiration fra det snegleformede Guggenheim-museum i New York – som Museo Maya dog er langt fra at leve op til – er det mexicanske museum skåret over næsten samme læst som mange andre moderne museer.

Men selv om de udstillede genstande fra Maya-kulturen langtfra kommer til deres ret på grund af klodset udstilling, dårlig belysning og en lidt ubehjælpsom historie­fortælling, der ofte gentages fra montre til montre, er det åbenlyst, at samlingen er fantastisk.


Et 11.000 år gammelt kvindeskelet er udstillet, som det i 2002 blev fundet i en hule. (Foto: Laura Engstrøm)

Som det 11.000 år gamle kvindeskelet fra delstaten Quintana Roo, der åbner udstillingen om mayaerne. Det blev fundet i 2002 i en tør hule i nærheden af byen Tulum. Skelettet har ligheder med asiatiske menneskeskeletter og menes derfor at cementere teorien om, at en stor del af de første mennesker, der kom til Amerika for mellem 10.000 og 14.000 år siden, vandrede hertil fra Sydøstasien. Dengang var en stor del af kloden dækket af is, og vandstanden menes at have været 65 meter under den nuværende. Hidtil har arkæologerne fundet seks huler med spor af ild og knogler fra nævnte periode. Dertil kommer spor fra nu uddøde dyr som Gomphore-elefanter og lama-arten Camélidos.

Det 11.000 år gamle kvinde-skelet er udstillet, som arkæologerne fandt det i hulen: med hovedskallen begravet i noget, der skulle forestille jord. Bag den 11.000 år gamle kvinde er nogle huleboere simuleret på en skærm. Herfra udspiller historien sig om mayakulturen, der stadig er kompleks og rummer lige så mange gåder, som der er templer og pyramider, der endnu ligger gemt i den tilgroede jungle. Det er ikke lang tid siden, et stort område med flere pyramider og templer blev opdaget i junglen i delstaten Campeche.

Dommedag

Museets samling på omkring 350 udstillede genstande dækker sådan nogenlunde den periode, hvor mayakulturen eksisterede og var på sit højeste, nemlig fra omkring år 2000 f.v.t. til omkring år 900-1200 e.v.t. Kulturen og magtstrukturen på Yucatán-halvøen var altså kollapset, før spanierne kom til landet i begyndelsen af 1500-tallet. Hvorfor, og hvad der skete, er arkæologerne endnu ikke kommet med et endegyldigt svar på. Andre siger, kulturen stadig lever i bedste velgående, men i det skjulte. Faktum er dog, at pyramiderne og templerne ikke bliver brugt, som de blev engang.

I modsætning til andre højtstående kulturer har mayaerne ikke haft ét centrum, men flere spredt ud over et areal på godt 300.000 m2, der dækker det, der i dag er Mexico, Guatemala og Belize. På museet kan man se kort over de vigtigste pyramider og centre, og hvordan magtcentrene har indgået strategiske alliancer med hinanden.

I de senere år har mayaerne fået opmærksomhed for den berømte mayakalender, der skulle indikere dommedag den 21.12.2012. Denne dato, som lå kort efter museets åbning, bliver der henvist til på et udstillet murværk, hvor datoen er indgraveret. Mayaerne opfattede dog ikke datoen som den sidste – men som et skifte. For dem var tiden cyklisk. De opererede både med en rituel kalender, der bestod af 260 dage fordelt på 20 ‘måneder’, hvor hver ‘måned’ varede 13 dage – og en ordinær årskalender, der bestod af 360 dage med 18 perioder på 20 dage plus fem dage ‘uden navn’. Der var også større cyklusser, batkún, som bestod af godt 5.000 år. Når sådan en endte, begyndte en ny, og det var det, der ifølge mayaerne skete 21.12.2012.

Den anden verden


Vase anvendt til religiøse ceremonier. (Foto: Laura Engstrøm)

Museet giver også et lille indblik i mayaernes dagligdag. Hvordan de gik op i æstetik og malede ansigterne og lavede mønstre af ar i huden. Jade og kakaobønner, som indgik i naturalieøkonomien, er også udstillet.

De religiøse og rituelle ceremonier var dog det vigtigste i kulturen. I nogle ceremonier drak deltagerne kakao, og netop de kopper eller små vaser, som blev brugt til det formål, var nænsomt forarbejdet. En sådan vase er udstillet med en slags ‘tegneserie’ og mayaskrifttegn, der fortæller om ceremonien, så man kan få et indblik i, hvordan det foregik.

En anden del af ceremonierne var knap så uskyldig set med nutidige øjne. Mayaerne ofrede det bedste, de havde, til guderne; nemlig smukke, unge kvinder og mænd. De fik skåret hjertet ud, før de blev sendt til ‘den anden verden’.

Selv boldspil blev set som kommunikation med forfædrene og ånderne, og boldspillerne var en del af den herskende elite. Rituelle ceremonier indgik i boldspilsturningerne, der blev set som et spil mellem denne verden og underverdenen. Holdkaptajnen på det tabende hold blev efter kampen halshugget og ofret til guderne. Det må formodes, at boldspillerne kæmpede til sidste blodsdråbe.

Til andre religiøse ceremonier brugte shamanerne eller præsterne masker, der repræsenterede dyr, for at komme i kontakt med ånderne – særligt jaguaren blev set som et mytisk dyr, som nattens sjæl. De udstillede brændte lermasker er fantastiske og sirligt tegnet på med fine streger. Nogle masker er dekoreret med jade, andre er malet og farvet.

Mayakulturen er så rig, at man næppe kommer omkring den på det lille museum. Arkitekturen og bygningskunsten er et kapitel for sig og kun berørt let. Det samme er astronomien, skriftsproget og den matematik, mayaerne udviklede. Men som et hastigt indblik i kulturen er Museo Maya de Cancún et besøg værd.

Museo Maya de Cancún, inah.gob.mx. Der findes ikke direkte rutefly fra København til Cancún, men Air Berlin har en nem og prisvenlig forbindelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>