Russerne vil bygge verdens største teleskop på De Kanariske Øer

Rektor for statsuniversitetet i Moskva, Victor Sadovnichy, har på vegne af den russiske regering indgået en aftale med Spanien om at bygge eller i det mindste undersøge mulighederne for at etablere et 60 meter optisk teleskop på De Kanariske Øer.

Det skriver flere spanske medier og det britiske tidsskrift Physics World.

Hvis teleskopet bliver til virkelighed, vil det overgå alle nuværende og planlagte optiske teleskoper, herunder European Extremely Large Telescope (E-ELT) med en diameter på 39 meter.


E-ELT vil, når det står færdig i 2022, være verdens største optiske teleskop. (Ill: ESO)

E-ELT skal bygges af European Southern Observatory (ESO) med dansk støtte og involvering af flere danske firmaer i Chile. Det vil koste godt otte milliarder kroner og skal stå færdig i 2022.

Læs også: Danmark bevilger 63 millioner kr. til verdens største teleskop

Der har tidligere været planer om endnu større optiske teleskoper med en diameter op til 100 meter, men det er foreløbig blevet ved tankerne herom.

Læs også: Nye kæmpeteleskoper på vej

Ifølge det spanske webiste ThinkSpain vil der blive fremlagt detaljer omkring det nye russiske projekt i forbindelse med Starmus-festivalen for astronomi, kultur og musik, der afholdes på Tenerife i september.

Alternativ til russisk medlemskab af ESO

Physics World kan dog berette, at ikke alle russiske eksperter mener, det hverken er fornuftigt eller muligt at bygge et sådant kæmpe teleskop.

»Det vil koste mindst to-tre milliarder euro at bygge, og vi har hverken den nødvendige teknologi, ingeniørkundskaber eller penge til at sådant projekt,« siger Juri Balega fra det russiske videnskabsakademi.

Når russerne alligevel overvejer at bygge 60 meter teleskopet i samarbejde med Spanien og muligvis med Schweiz og Tyskland som partnere er det fordi, man i visse kredse ser det som et godt alternativ til, at Rusland melder sig ind i ESO og derved får adgang til ESO’s højkvalitetsteleskoper i Chile.

Rusland skal betale omkring en milliard kroner i indmeldelsesgebyr og dernæst omkring 100 millioner kroner i årligt medlemsbidrag til ESO.

Vladimir Lipunov fra statsuniversitet i Moskva mener, det kan være fornuftigt i stedet for Rusland at etablere sit eget kæmpe teleskop.


Gran Telescopio Canarias er med et spejl på 10,4 meter verdens største nuværende teleskop.

Valget af De Kanariske Øer som hjemsted er ikke overraskende.

Her findes i forvejen en lang række teleskoper, bl.a. verdens største nuværende optiske spejlteleskop Gran Telescopio Canarias med en diameter på 10,4 meter på øen La Palma.

Læs også: Spanien indvier verdens største teleskop

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>