Schweizisk ledet team skal bygge supersygehus i Hillerød

Det eneste af hovedstadens supersygehuse, der skal bygges fra grunden på bar mark, bliver et lavt pavillonagtigt byggeri, der – med inspiration fra en firkløver – skal vokse op i et skovområde i Hillerøds omegn.

Region Hovedstaden har netop kåret Herzog & de Meuron (HdM) og Vilhelm Lauritzen sammen med Rambøll, Moe, Aecom og Viegand Maagøe som projektvinder foran to andre inviterede teams – det ene bestående af C.F. Møller, Alectia og Rambøll, det andet med BIG, WHR Architects og Arup.

HdM har ingen danske referencer, men står bag f.eks.Tate Modern i London, men Vilhelm Lauritzen har både opført Københavns Lufthavn, DR Byen og det gamle radiohus.


Det kommende supersygehus set fra oven har hentet inspiration fra en firkløver.

Projekt til 3,8 milliarder

Projektet lægger beslag på 3,8 af de i alt 41,4 milliarder kroner, som regionerne og regeringen har bevilget til de 16 store hospitalsbyggerier, der får penge fra Kvalitetsfonden. Af de 3,8 milliarder er 735 millioner kroner øremærket til it-mediko-udstyr.

Nyt Hospital Nordsjælland er det officielle navn på sygehuset, der bliver forbundet med omverdenen med en ny togstation.


Det nye supersygehus skal i slutningen af 2020 stå klar i et skovområde i udkanten af Hillerød.

Fordelt på maksimalt fire etager får sygehuset et samlet etageareal på 124.000 m2, 662 ensengsstuer og 24 lægelige specialer. Hospitalet bliver akuthospital for områdets 310.000 borgere, der før fordelte sig på sygehusene i Hillerød, Helsingør og Frederikssund – og arbejdsplads for 4.000 medarbejdere.

Hjemlig harmoni

To af de kommende medarbejdere, der også har rådgivet undervejs, glæder sig til det nye hospital:


Nyt Hospital Nordsjælland får et samlet etageareal på 124.000 m2, 662 ensengsstuer og 24 lægelige specialer.

»Når man går ind gennem glasdørene, vil man få en intuitiv fornemmelse af ro og harmoni. Af noget hjemligt. Jeg kan nemt forestille mig en hverdag på det her hospital,« siger ledende oversygeplejerske Britt Holmgaard.

Ledende overlæge Tomas Joen Jakobsen fremhæver udformningen af lyse og rummelige sengestuer, der giver fint udsyn til omgivelserne eller den store taghave:

»Først og fremmest kommer sengeafsnittene til at fungere rigtig godt. De får lysindfald fra begge sider, har en god placering af arbejdspladser i forhold til patienter og gode adgangsforhold,« siger han.

Hvert år ventes omkring en halv million ambulante behandlinger udført i bygningen, der efter planen står klar til at blive taget i brug i slutningen af 2020.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>