Skrottet teknologi fra Vista skal presse Windows 8.1 ind på tablets

Da Microsoft lancerede Surface Pro med en fuld udgave af Windows 8, var der ikke meget plads tilbage til brugeren, selvom der fulgte 64 gigabyte lagerplads med i alt.

De 41 af dem blev nemlig slugt af Windows-installationen, så der var kun 23 gigabyte tilbage til brugerens data, hvilket ikke hjalp på folks begejstring for den nye type computer.

Læs også: 64 gigabyte Surface Pro har kun 23 gigabyte til rådighed

Nu skal det være slut med at afsætte så meget kostbar SSD-plads til Windows, melder Microsoft, som har gravet i bunkerne fra det hedengangne Longhorn-projekt, der efter mange års kamp mundede ud i styresystemet Vista. Det skriver amerikanske Computerworld.com. ud fra et blogindlæg fra Microsoft.

Ved at bruge en teknologi, Microsoft kalder WIM – Windows Imaging – vil den nyeste udgave af Windows kunne klemmes ind på tablets med blot 16 gigabyte SSD, og stadig efterlade plads til brugeren.

Med Windows Imaging bliver hele installationen gemt i en stærkt komprimeret form på sin egen partition. Når systemet skal bruge en fil eller en applikation, bliver den så pakket ud til formålet. Finten er, at brugeren ingenting opdager, for alt ser normalt ud på C-drevet.

Den nyeste tablet med fuld Windows-installation, Surface Pro 2, efterlader i dag 37 gigabyte til brugeren, ud af det indbyggede lager på 64 gigabyte. Men med WIM-teknologien skulle selv en 16 gigabyte-tablet med Windows 8.1 kunne give brugeren 12 gigabyte til rådighed – hvilket er på niveau med Apples iPad med 16 gigabyte lagerplads.

Den komprimerede Windows-partition bliver read-only og kan derfor også erstatte en recovery-partition, som Windows normalt bliver solgt med.

Spørgsmålet er, om det vil koste noget hastighed, at filer skal pakkes ud, men det mener en tidligere Microsoft-ansat, som netop arbejdede på WIM-projektet, ikke vil kunne mærkes. Filerne skal ikke pakkes ud hver gang, men kan ’genbruges’, noterer han, og faktisk gav det i nogle tilfælde lavere svartider at bruge WIM-konceptet, forklarer han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>