Spring kaffen over, og få styr på dit jetlag med telefonen

Det kan være udmattende at rejse på tværs af tidszoner, og ofte strækker det medfølgende jetlag sig i længere perioder end rejsens længde. En app udviklet af amerikanske forskere gør det dog overskueligt, hvornår du skal søge mørke og lys for hurtigst muligt at tilpasse din døgnrytme. Det skriver New Scientist

Døgnrytmen styres nemlig af udsættelsen for lys, der påvirker den såkaldte cirkadiske rytme. Rytmen er fintunet til at passe med de lokale skift mellem dag og nat, og bliver derfor smidt ud af kurs, når du pludselig befinder dig i en ny tidszone.

Den circadiske rytme tilpasser sig automatisk de nye lysforhold, men processen kan være langstrakt og udmattende. Med minutiøs kontrolleret eksponering af lys og mørke er det dog muligt at snyde kroppen til blandt andet at producere søvnhormonet melatonin, så du undgår at ligge søvnløs, når det er nat i din nye tidszone.

Matematiske modeller, med anbefalede lyscyklusser, er ikke nogen ny ting, men de nye modeller giver bedre resultater, end hidtil set. En rejse gennem tolv tidszoner skulle således kunne genoprettes på fire dage, hvor det tidligere ville tage seks.

Modellerne, der trækker på en gren af matematikken kaldet optimal kontrolteori, blev allerede udviklet tilbage i 1999, af Daniel Forger fra University of Michigan, der nu sammen med Kirill Serkh fra Yale University, har udregnet mere end 1000 scenarier, der beviseligt er bedre end alternative metoder, skriver New Scientist.

Den nye app, Entrain (Findes endnu kun til iPhone), skal blot informeres om hvilke lysforhold, du forventer at opleve under dit ophold, og dernæst fremlægger den overskueligt en plan for, hvornår du skal søge mørke og omvendt.

Resultatet præsenteres i en overskuelig kaldenderform, der ned til den enkelte time kan fortælle dig, om du burde være i mørke eller lys. Som en anden vejrprognose kan du swipe dig frem til, hvornår du kan forvente at være synkroniseret med den nye tidszone.

App’en viser dog ikke meget hensyn til praktiske forhold såsom at skulle søge total mørke i adskillige timer ved højlys dag, og af samme årsag er det muligt løbende at fodre app’en med information om, hvorvidt det lykkes dig at overholde planen, så skemaet hele tiden er optimeret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>