Blog: Den ordblinde programmør

Beth Andres-Beck er programmør og ordblind og skrev i et blog-indlæg om hvilke udfordringer det medfører, men også hvilke styrker hun mener, det har givet i rollen som programmør.

To pointer, hun laver, er at auto-fuldførelse/øjeblikkelig respons på visse fejl i IDE’er, samt syntaksfremhævning, er absolut kritiske for hende, mens de bare er belejlige for mange af os andre. Det synes jeg er interessant, når man tænker på de argumenter som ofte gives både imod brugen af IDE’er og imod brugen af syntaksfremhævning.

Jeg har altid brugt syntaksfremhævning, men jeg har kun brugt IDE’er når jeg har kodet C# og Java og aldrig til andre sprog, givetvis fordi kode i disse sprog fylder meget. Jeg begyndte først at bruge run-time debuggere i forbindelse med IDE’er, og jeg synes at de hjælper mig med at holde styr på klassehierarkier; det at auto-fuldføre på standardbiblioteket eller på ens egen gigantiske kodebase kan trods alt være meget nyttigt.

Det får mig til at tænke på tre ting:

1) Forsømmer vi en mængde af studerende i starten af deres it-uddannelser ved enten at sige at farvelægning af kode er farligt, eller ved at fratage dem IDE’en fordi den ifølge nogle er alt for avanceret?

2) Hvis syntaksfremhævning gavner ordblinde programmører, er semantisk fremhævning så et bedre alternativ? Semantisk fremhævning kan forstås på flere måder, fx ved at farvelægge hver variabel unikt, eller ved at farvelægge på basis af virkefelter (scopes), i modsætning til fx farvelægning af keywords, literals mv. i sproget.

3) Hvis brugen af IDE’er er en symptom på designproblemer i et sprog, har ordblinde programmører så nemmere ved at lære sprog som nemt kodes uden brug af IDE’er?

“Diskrimination” er et hårdt ord at bruge, men jeg følte selv et behov for at rette dette indlæg igennem for ikke at sige, at jeg følte mig doven og glemsom når jeg bruger en IDE – en mand med krykker er vel sjældent “doven i benene”. ;-)

Er du ordblind programmør, og hvad synes du gavner mest når du arbejder?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>