Test: God Acer-computer tynges af store mængder irriterende bloatware



Alverdens bloatware…. Foto: Morten Sahl Madsen

Forestil dig, at du har købt et nyt fjernsyn. Du er glad for fjernsynet, og på vej hjem fra butikken forestiller du dig muntert alle de film og serier, som du skal hjem og se.

Det er et udmærket fjernsyn. Ikke noget fancy 4K elle 3D-fjernsyn, men et hvor du tænker, at det skal nok blive godt de næste par år.

Du får sat det op i stuen, sat stikket i og tænder det. Den sorte skærm forsvinder, og straks ser du reklamer.

Du kan ikke trykke væk, og reklamerne varer 20 sekunder.

Og de kommer hver eneste gang du tænder fjernsynet.

Lang og irriterende proces
Kun ved en lang og irriterende proces får du fjernet reklamerne, men fra tid til anden kommer der alligevel en igennem, som du havde glemt at slå fra.

Du fortryder nu, at du ikke købte en anden model.

Det er den følelse, som jeg får, da Acer Extensa E5 booter op foran mig. Hardwaren på 15 tommer rødt plastik i en okay kvalitet med en 1.920 x 1.080 pixel mat skærm og i5-processor er ikke skyld i, at jeg kigger ned i gulvet med en sukkende lyd, hver eneste gang Acer-computeren tænder.

Det er softwaren.

For alt for ofte skal vi vade igennem dårlig eller ligegyldig software, som producenterne vælger at placere på sine enheder.

Samsung var slem til det i gamle dage med virksomhedens smartphones, HP var kendte (eller berygtede) for det samme, og Acer gør det i den grad også stadig.

Hvorfor skal vi på skrivebordet på en nyindkøbt Acer-computer se et link til Booking.com, syv forskellige Acer-specifikke programmer samt en ekstra “home”-knap installeret?

Det eneste positive er det forudinstallerede Spotify, men det er kun fordi, at jeg selv bruger streaming-tjenesten.

For folk som ikke gør, vil det blot være endnu en gene der skal at skulle slettes.



Trackpad og tastatur er begge godkendt. Foto: Morten Sahl Madsen



Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:


Konservativt Acer-design
Designet på Acer Extensa E5 er klassisk for Acer. Den røde farve minder mest af alt om en blanding mellem farvet træ og lakeret metal, men er en blød og billigt-følende plastik, som giver det indtryk, at det kan knække hvert sekund. Det knirker og knager i hvert fald, når vi løftede den.

Computeren holdt dog fint til den brug, som vi udsatte den for.

Skærmen er udmærket, hvis vi ser bort fra lidt slørede synsvinkler – især nedefra – og den store skærm giver også mulighed for at give computeren et tastatur i fuld længde inklusiv et numerisk tastatur.

Tasterne er gode at skrive på, uden helt at nå op på Lenovos ThinkPad- eller Macbook-niveau, og trackpadden var udmærket. Igen dog heller ikke noget, som man kan juble over.

Og langt det meste af dit arbejde på computeren skal ske med musen, da computeren ikke har en touch-skærm. 

Omkring trackpadden er der dog lidt byggesjusk. Cirka en millimeters luft mellem selve trackpadden og plastikoverfladen gør, at man godt kan frygte snask og lignende med tiden ville falde godt til der, uden at man kan gøre det ordentlig rent.



Den sendte testmodel var skæv i chassiset, så den vippede, når vi trykkede på det ene hjørne. Vi satte den på alverdens overflader for at se, om det var bordet, det var i vejen med. Det var det ikke: Foto. Morten Sahl Madsen

Annonce:


Performance i den lette ende
Acer-computeren er på ingen måde en hurtigløber.

Den kan sagtens holde til dagligdags arbejde såsom let datahåndtering i Excel, Word og lignende, men den kommer til kort, når den skal lege med meget store filer i programmer som Photoshop eller videoredigering.

Dens dedikerede Geforce 840M grafikkort er nok til let grafisk arbejde og meget let spil.

Jo, vi kunne spille League of Legends på mellemgrafik med en rimelig framerate, men det er altså ikke denne computer man skal gå efter, hvis spilleoplevelsen er i højsædet. 

Er målet at have en computer til den slags, så brug hellere et par tusind mere på en mere dedikeret computer.

For Acer Extensa E5 er dybest set en forvokset mainstream-computer i tynd plastik. 

Til gengæld er batteriet godkendt taget størrelsen på computeren i betragtning. Fem timer kunne vi nå, imens vi så en 1080p video på YouTube med 75 procent lysstyrke på skærmen.

Plus:

  • Fin performance uden at være prangende
  • Masser af lagerplads på en HDD
  • Godt tastatur og god trackpad

Minus:

  • Byggekvaliteten er ikke den bedste
  • Skærmen har ikke særlig gode betragtningsvinkler
  • ALT for meget bloatware!

Karakter:


Konklusion: Stor budgetmaskine
Acer E5 (15 tommer) er en stor computer med en pæn 1080p skærm og godt tastatur.

Den er dog også en computer, som har hardware som en budget-bærbar, og som kan give en acceptabel ydelse – så længe at du ikke skal bruge den til tunge opgaver som videoredigering eller spil.

Problemet med Acer Extensa er dog primært dens plastik-chassis og mængden af såkaldt bloatware.

Jeg er simpelthen bange for at plastikken sprænger, hvis jeg taber computeren – og bevares så er det ikke meningen, at den skal kastes med, men hvis jeg giver 4.000 kroner, så forventer jeg en bedre byggekvalitet. 

Bloatwaren er mindst lige så irriterende.

Købte jeg computeren, ville det første som skulle gøres være at formatere og installere Windows igen, så jeg undgår al bloatware.

En “Booking.com”-genvej på mit skrivebord…det er at lave sjov med køberne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>