Et nyt it-system udviklet på Rigshospitalet har drastisk reduceret antallet af indlagte infektionsramte transplantationspatienter.
Omkring 30 pct. af alle patienter, der får transplanteret hjerte, lunge, nyre, lever eller knoglemarv, bliver ramt af en såkaldt cytomegalo-virus infektion (CMV). Det var tidligere en sygdom, som var frygtet, da mange døde af den.
Halvdelen af de inficerede patienter måtte man tidligere indlægge til observation og behandling, nu er andelen nede på 5 pct., oplyser professor Jens Lundgren på Københavns Universitet, der er overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet og har stået i spidsen for it-projektet Match.
Faldet skyldes bl.a., at lægerne efter 2000 nu meget bedre forstår, hvad der sker omkring infektionen, og hvad man kan gøre ved det. Men først da de fik samlet al viden i et system, som også fodres med patienternes løbende data, er lægerne kommet så vidt, at de kan sikre, at patienterne altid får den rigtige behandling – og det har bragt andelen af indlæggelser helt i bund.
Jens Lundgren vurderer, at der er store fordele ved at udnytte samme metodik ved andre sygdomme.
»Patienter vil leve bedre med deres diagnose, og der vil være store økonomiske besparelser at hente i hospitalssektoren, hvis vi systematisk opsamler og analyserer data for patienter, der har forhøjet blodtryk, diabetes eller andre sygdomsforløb,« siger han og tilføjer:
»Det kan være svært at holde styr på mange patienter og store datamængder. Hertil behøver vi hjælp fra it-systemer.«
Det lyder som en indlysende idé, hvorfor har man ikke gjort det noget tidligere?
»Først skal man erkende, at der i det hele taget er et problem. Så skal de tekniske løsninger udvikles for at imødegå problemet, og endelig skal der skabes samarbejdsrelationer mellem flere dele i sundhedssektoren for at få dem indført. Det tager ofte tid alene at erkende, at der er et problem, som der er en løsningsmodel for at begrænse,« siger Jens Lundgren.
System udpeger højrisiko-patienter
It-systemet opsamler data, så sundhedspersonalet konstant sikrer, at relevante målinger gennemføres efter planen. Men systemet fungerer også som et ekspertsystem, så det er muligt tidligt at udpege patienter, der kommer i en højrisikogruppe.
»Der ligger en betydelig viden af vores lægelige viden og erfaringer i de algoritmer, vi har inkorporeret i systemet,« siger Jens Lundgren.
Det nye system, der er udviklet på forskningscenteret CHIP (Copenhagen HIV Programme) på Rigshospitalet, skal også være med til at opdatere denne viden. Derfor bliver nu systemet nu tilbudt gratis til andre hospitaler, mod at de stiller data til rådighed for forskning.