Selv om Haldor Topsøe i sommer valgte at lukke for sit datterselskab Topsoe Fuel Cell, lever drømmen om en kommercialisering af teknologien stadig videre i moderselskabet.
Nu indgår katalysatorvirksomheden et samarbejde med DTU, der skal øge forståelsen for brændselscellernes egenskaber inden for elektrolyse. SOFC-teknologien, der formelt blev lagt på hylden med lukningen, har nemlig stadig spændende perspektiver inden for energilagring.
Lidt fortegnet er det brændselscellernes omvendte proces, som universitet og virksomheden skal gøre hinanden klogere på. I stedet for at fodre cellerne med en energiholdig gas og på den måde generere strøm, tilføres brændselscellen i stedet elektricitet, der på den måde omdanner CO2 og vand til syntesegas (kulilte og brint).
Processen er derfor anvendelig til at lagre overskydende vedvarende energi fra eksempelvis vindmøllestrøm, og brændselscellernes meget høje virkningsgrad gør dem særligt attraktive i den sammenhæng.
»Vi ser nogle muligheder i at kæde denne her elektrolyse-viden sammen med den viden, vi i forvejen har om syntesegas. Frem for bare at smide den viden væk, så prøver vi altså nu at se, om der er en forretningsmodel i det her,« siger Kim Grøn Knudsen, Group Vice President i Haldor Topsøe.
Samarbejdet er nærmere bestemt en ikke-eksklusiv licensaftale, der betyder, at Haldor Topsøe fortsætter produktionen og videreudvikling af cellerne i samarbejde med DTU Energikonvertering, men altså nu med fokus på cellernes ‘omvendte’ funktionsmåde.
Her ser Haldor Topsøe nemlig en mere lovende forretningsmodel, når energiinfrastrukturen i fremtiden i stor stil baserer sig på vedvarende, men upålidelige kilder:
»Den store energilagring er stadig et stykke ude i fremtiden. Lige nu er elektrolyse med brændselsceller tættere på at have applikationer, der kan udnyttes kommercielt end SOFC, som vi ser det. Ellers havde vi selvfølgelig ikke valgt at gøre det, vi gør.«
Af pressemeddelelsen om samarbejdet fremgår det, at i alt 40 personer fra Haldor Topsøe nu kommer til at arbejde videre med brændselscellerne. 30 af dem blev overflyttet fra Topsoe Fuel Cell til hovedkoncernen, da beslutningen om at videreføre elektrolyseudviklingen allerede var truffet, da man lukkede virksomheden i sommer.
»De skal alle sammen beskæftige sig med elektrolyse både inden for produktion og den videre forståelse af teknologien. Det skal skal helst munde ud i mulige applikationer, der kan laves en forretning ud af – helst inden for nogle få år,« siger Kim Grøn Knudsen.