Dansk forsker: Syre kan erstatte dyre enzymer i biobenzin

Irakiske forskere har udviklet en syre, der kan nedbryde cellulosen i plantedele og omdanne den til sukker. Syren kan på den måde erstatte dyre enzymer ved fremstilling af bioethanol af planterester.

Det særlige ved syren er, at den er fremstillet af risskaller, som er et restprodukt i store dele af verden og dermed utrolig billig, forklarer forskernes danske samarbejdspartner, Per Morgen, der er lektor ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci på Syddansk Universitet.

»Patenterede enzymer er dyre i indkøb. Vi præsenterer nu en helt enzymfri teknik, der ikke er patenteret, og som heller ikke er kostbar, og derfor kan teknikken frit benyttes af alle,« siger Per Morgen, der har testet den nye syre for de irakiske forskere, som han kom i forbindelse med ved et tilfælde.

Han tilføjer, at fremstilling af bioethanol fra cellulose som for eksempel majsstængler er interessant, fordi cellulose netop findes overalt i naturen i rigelige mængder.

Silikat spiller hovedrollen

Aske fra afbrændte risskaller har et højt indhold af silikat, og det er netop silikat, der spiller hovedrollen i produktionen af den nye syre. Forskerne har parret silikat-partiklerne med chlorsulfon-syre og fik syre-molekylerne til at sætte sig fast på silikat-forbindelserne, hvorved de fik et helt nyt molekyle, syren RHSO3H.

Per Morgen kalder det et gennembrud, at det er lykkedes at finde en organisk syre, der kan sidde fast på en overflade, fordi den dermed bliver stabil og nemmere at håndtere som katalysator i kemiske processer:

»Indtil videre er der udelukkende tale om succesfulde laboratorieforsøg, men jeg har da fået et par henvendelser fra virksomheder i Mellemøsten, der gerne vil arbejde videre med at opskalere processen,« siger han.

Nemt håndterbar syre

At designe et produktionsanlæg til bioethanol, der anvender den nye syre, ser Per Morgen ikke som en særlig udfordring. Han påpeger, at dels findes der allerede industrianlæg, der arbejder med syrer, dels er den nye syre netop nemmere at håndtere, fordi den er stabiliseret og derfor kun virker som katalysator på netop cellulosen.

Per Morgen har – sammen med, K. M. Hello, H.R. Hasan og M.H. Sauodi fra University of Baghdad og Al-Muthanna University i Irak – begået en videnskabelig artikel om opdagelsen i det vindeskabelige tidsskrift ‘Applied Catalysts A’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>